Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

U suradnji HAKOM-a i FER-a održan okrugli stol na temu „Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu“

VIJEST

Cilj ovog okruglog stola bio je dati osvrt na položaj osoba s invaliditetom kao korisnika elektroničkih komunikacijskih usluga te ponuditi smjernice za daljnja poboljšanja.

 
ZAGREB, 29. studenoga 2017. - U organizaciji Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) i Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER-a) u Zagrebu je održan okrugli stol na temu „Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu“, koji je okupio predstavnike udruga za osobe s invaliditetom, Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, operatora i drugih institucija. Cilj ovog okruglog stola bio je dati osvrt na položaj osoba s invaliditetom kao korisnika elektroničkih komunikacijskih usluga te ponuditi smjernice za daljnja poboljšanja.
 
U uvodnom obraćanju ravnatelj HAKOM-a mr. sc. Mario Weber, istaknuo je kako je jedna od temeljnih zadaća HAKOM-a, kao regulatora tržišta elektroničkih komunikacija, zaštita interesa korisnika. Osobe s invaliditetom su korisnici poput svih drugih, s iznimkom što su njihove potrebe u pristupu uslugama nešto drugačije. Osiguranje preduvjeta i poduzimanje aktivnosti u svrhu uključivosti i promicanju uključivosti osoba s invaliditetom u digitalnom društvu smo prepoznali  i to je jedna od važnih okosnica našeg djelovanja, istaknuo je. Nadalje, ravnatelj HAKOM-a najavio je kako će HAKOM barem jednom godišnje organizirati sastanke predstavnika udruga i operatora, kako bi se na njima raspravio doseg uključenosti osoba s invaliditetom u usluge digitalnog društva, dali prijedlozi i smjernice za poboljšanja, kao i poboljšala moguća koordinacija zajedničkih aktivnosti udruga, operatora i HAKOM-a . Isto tako, u narednom razdoblju HAKOM će svoje mrežne stranice u potpunosti prilagoditi, sukladno smjernicama za pristupačnost sadržaja internetskih sadržaja (Web Content Accessibility Guidelines) te ih učiniti oglednim primjerom kako bi pristupačna web stranica tijela javne vlasti trebala izgledati.
 
Skup je pozdravio i prodekan FER-a prof. dr. sc. Marko Delimar, a u pozdravnom govoru predstavnik Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić, mag. iur., istaknuo je kako danas u EU živi oko 80 milijuna osoba s invaliditetom te kako se predviđa da će se do 2020., zbog starosti stanovništva, taj broj povećati na oko 120 milijuna.
 
˝Zaštita i promicanje prava osoba s invaliditetom kao korisnika elektroničkih komunikacijskih usluga˝ bila je tema izlaganja HAKOM-ove stručnjakinje za pravne poslove Tanje Zaninović, dipl. iur., a izlaganje na temu ˝Percepcija korisnika o mogućnostima pristupa javnim komunikacijskim uslugama˝ održala je Ivana Rašan, dipl. oec, s  FER-a. O EU Direktivi o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora nazočne je upoznala Marija Livajušić, dipl. ing. računarstva, predstavnica Centra za istraživanje, edukaciju i primjenu novih znanja, dok je o primjerima pozitivne prakse u inozemstvu u komunikacijskim uslugama govorila Vanda Šagovac, dipl. turist. menadžer, predsjednica udruge "Svijet tišine“. Prezentaciju na temu trenutne i idealne situacije u poslovnicama operatora održala je Iva Ražanković iz Društva osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Zagreb.
 
Na panel raspravi na temu „Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu", koju je moderirala prof. dr. sc. Željka Car s FER-a, sudjelovali su Marijana Grubešić, predstavnica Tele2, Lidija Varga Trgovec, predstavnica Vipnet-a, Vice Jakovljević, predstavnik HT-a, Marija Livajušić, predstavnica Up2date i Centra za istraživanje, edukaciju i primjenu novih znanja, Josip Koštan iz Društva osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Zagreb, Vanda Šagovac, predsjednica udruge "Svijet tišine“ i Mirjana Dobranović, Udruga za promicanje istih mogućnosti (UPIM).  
 
Skup predstavlja nastavak aktivnosti FER-ovog Laboratorija za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju u pronalaženju tehnoloških rješenja za razvoj društva s istim mogućnostima za sve u okviru Kompetencijske mreže ICT-AAC.