e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

Osijek je hrvatski 5G grad

VIJEST

Vlada RH je donijela zaključak o Osijeku kao 5G gradu u kojem će do kraja godine početi komercijalni rad na 5G tehnologiji.

 
Zagreb, 24. siječnja 2020. – Vlada RH je donijela zaključak o Osijeku kao hrvatskom 5G gradu te će Slavonija biti prva hrvatska regija s komercijalnim radom 5G mreža. Komercijalni rad usluga na 5G tehnologiji u Osijeku očekuje se do kraja ove godine.
 
Podsjetimo se, 5G Akcijskom planom za EU, kao dijelu Strategije jedinstvenog digitalnog tržišta za Europu, predviđene su mnoge mjere za uvođenje 5G tehnologije u države članice. Dio mjera Plana bile su identifikacija barem jednog grada u državi članici kao pogodnog kandidata za uvođenje komercijalne 5G tehnologije te realizacija 5G mreža i usluga u tom gradu do kraja ove godine.
 
Stručna skupina Ministarstva, mora, prometa i infrastrukture, HAKOM-a i sva tri mobilna operatora prošle je godine završila analizu prijavljenih kandidata (Osijek, Rijeka, Karlovac i Bjelovar) za 5G grad, a kao najpogodniji se pokazao Osijek.
 
Za realizaciju komercijalnih 5G usluga do kraja 2020. bit će potrebno prethodno dodijeliti novi radiofrekvencijski spektar operatorima, što se očekuje u drugoj polovici ove godine.

                                                                                       # # #

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr

O HAKOM-u:
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.  
 ispiši stranicu