e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

Sastanak radne grupe WGSE u Splitu

VIJEST

Radna grupa je na europskoj razini zadužena za analize mogućnosti dijeljenja RF spektra između različitih radiokomunikacijskih službi, a na sastanku se planira usvajanje tehničkog dijela izvještaja o korištenju radio mikrofona u pojasu 960-1164 MHz.


ZAGREB, 29. siječnja 2020. - U Splitu se ovog tjedna, od 27. do 31. siječanja 2020., održava sastanak radne grupe WGSE (Working Group Spectrum Engineering). Sastanak ove radne grupe se na poziv HAKOM-a, nakon deset godina ponovno održava u Hrvatskoj, a sudionike sastanka pozdravio je ravnatelj HAKOM-a Miran Gosta. Na početku sastanka za novog potpredsjednika radne grupe odabran je Aurelian-Sorinel Calinciuc iz Rumunjske, koji je na tom mjestu naslijedio predstavnika HAKOM-a Krunoslava Bejuka, koji je tu dužnost obnašao posljednjih šest godina.

Kako je radna grupa WGSE na europskoj razini zadužena za analize mogućnosti dijeljenja RF spektra između različitih radiokomunikacijskih službi i primjena, na sastanku će se raspravljati o mogućnosti dijeljenja spektra između pokretnih i nepokretnih sustava, kratkodometnih uređaja, satelitskih sustava i RLAN-ova (Radio Local Area Network) i neželjenim emisijama, u skladu sa zaduženjima projektnih timova unutar WGSE-a. Na sastanku se tako planira usvajanje tehničkog dijela izvještaja o korištenju radio mikrofona u pojasu 960-1164 MHz koji se koristi za zrakoplovnu navigaciju, usvajanje izvještaja u kojem se analizira mogućnosti korištenja RLAN-ova i na otvorenim prostorima u pojasu 5945- 6425 MHz, usvajanje izvještaja o modernim komunikacijskim rješenjima za željeznice u pojasevima 900 i 1900 MHz (prema mandatu Europske komisije), itd.
 
WGSE_Split_20200129.jpg
WGSE_Split_2_20200129.jpg

                                                                                       # # #

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr

O HAKOM-u:
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.  
 ispiši stranicu