e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

Kibernetička sigurnost 5G mreža: države članice EU predstavile sveobuhvatne sigurnosne mjere za 5G

VIJEST

Alatni okvir predviđa niz sigurnosnih mjera koje omogućuju učinkovito ublažavanje rizika kako bi se izgradila i implementirala sigurna 5G mreža diljem Europe.


ZAGREB, 29. siječnja 2020. - Danas su u Briselu države članice EU, uz potporu Europske komisije i ENISA-e, Agencije za kibernetsku sigurnost Europske unije, objavile zbirku alata (toolbox) za ublažavanje mjera i podupiruće radnje, osmišljene za učinkovito rješavanje velikih rizika za 5G mreže.
Na temelju rezultata koordinirane procjene rizika Europske unije objavljene prošlog listopada, alatni okvir predviđa niz sigurnosnih mjera koje omogućuju učinkovito ublažavanje rizika kako bi se izgradila i implementirala sigurna 5G mreža diljem Europe.
Konkretnije, mjere alata imaju za cilj:

-          jačanje sigurnosti u dizajnu, uporabi i radu mreža;
-          podizanje osnovnih sigurnosnih standarda za sigurnost proizvoda i usluga;
-          minimiziranje izloženosti riziku koji proizlazi iz profila rizika pojedinih dobavljača; izbjegavanje ili ograničavanje velikih ovisnosti o bilo kojem pojedinom dobavljaču u 5G mrežama;
-          promoviranje raznolikog, konkurentnog i održivog tržišta za 5G opremu, uključujući i održavanje EU kapaciteta u lancu vrijednosti 5G.

Paket alata prikazuje detaljne planove ublažavanja za svaki od rizika utvrđenih u EU koordiniranoj procjeni rizika. Oni se sastoje od mogućih kombinacija osam strateških i / ili 11 tehničkih mjera (zajedno s odgovarajućim pratećim aktivnostima) namijenjenih ublažavanju rizika od cyber-sigurnosti, uključujući rizike koji proizlaze iz netehničkih faktora.

Zaključci paketa s alatima pružaju preporuke u vezi s nizom ključnih strateških i tehničkih akcija koje bi trebale poduzeti države članice i / ili Komisija. Više informacija dostupno je na poveznici, na kojoj je, među ostalim, dostupno i izvješće za medije s današnje konferencije za novinare na kojoj je predstavljen paket mjera. 

Nove mjere predstavili su izvršna potpredsjednica Europske komisije za digitalna pitanja te tržišno natjecanje Margrethe Vestager, povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton i Tonko Obuljen predsjednik vijeća HAKOM-a.
 
Kiberneticka_sigurnost_5G_20200129.jpg
Kiberneticka sigurnost 5G 2.jpg

                                                                                       # # #

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr

O HAKOM-u:
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.  
 ispiši stranicu