e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM: Porast ulaganja u svjetlovodnu infrastrukturu

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

Ulaganja u pokretnu mrežu su gotovo 31 posto viša u odnosu na prethodnu godinu, a u nepokretnoj mreži najveći rast je zabilježen u ulaganjima u svjetlovodnu pristupnu infrastrukturu, i to 78 posto više u odnosu na 2018.


ZAGREB, 11. ožujka 2020. – Operatori su na tržištu elektroničkih komunikacija u Republici Hrvatskoj nastavili s investicijama u elektroničku komunikacijsku infrastrukturu. U 2019. uloženo je oko 2,7 milijarde kuna, što je 200 milijuna kuna više nego u 2018. Prednjače ulaganja u pokretnu mrežu, koja su gotovo 31 posto viša u odnosu na prethodnu godinu. U nepokretnoj mreži najveći rast je zabilježen u ulaganjima u svjetlovodnu pristupnu infrastrukturu, i to 78 posto više u odnosu na 2018.

Broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu u nepokretnoj mreži na kraju 2019. iznosio je više od 1,154 milijuna, što je rast od oko 2,4 posto u odnosu na 2018. Najveći rast priključaka zabilježen je putem svjetlovodne pristupne tehnologije.

U dijelu telefonskih usluga, ukupni odlazni promet u pokretnoj mreži u 2019. bilježi porast od 3 posto, dok je ukupni odlazni promet u nepokretnoj mreži pao za 12 posto u odnosu na 2018. U isto vrijeme zabilježen je pad prihoda od telefonskih usluga, kako u pokretnoj tako i u nepokretnoj mreži. Ovo su očekivana kretanja te se i u budućem razdoblju očekuju slični trendovi zbog supstitucije nekim drugim oblicima komunikacije.

Na tržištu naplatne televizije nastavlja se rast prihoda u odnosu na prethodno razdoblje. Operatori su u 2019. ostvarili 27 milijuna kuna veći prihod u odnosu na 2018. IPTV je i dalje vodeća tehnologija s tržišnim udjelom od oko 52 posto ukupnog broja korisnika naplatne televizije, a potencijal razvoja ovog dijela tržišta je značajan s obzirom na to da još uvijek 44 posto kućanstava televiziju prati putem digitalnog zemaljskog signala.

Pokazatelji tržišta elektroničkih komunikacija mogu se pronaći na internetskim stranicama HAKOM-a na poveznici.
 
                                                                                       # # #

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr

O HAKOM-u:
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.  
 ispiši stranicu