e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

Suočavanje s povećanom potražnjom za mrežnom povezanošću uzrokovanom pandemijom COVID-19

VIJEST

BEREC i Europska komisija izvijestili su javnost o situaciji povećanog opterećenja elektroničkih komunikacijskih mreža te o uspostavi zajedničkog mehanizma izvješćivanja, kojim se osigurava praćenje rasta prometa, opterećenosti mreža i korisničkog iskustva.

 
ZAGREB, 20. ožujka 2020. - Europsko regulatorno tijelo za elektroničke komunikacije (BEREC) i Europska komisija izvijestili su o tomu kako se nositi s povećanim prometnim opterećenjem prouzrokovanim pandemijom COVID-19 te se uspostavljaja poseban postupak za praćenje stanja, a sve u svrhu pripravnosti i pronalaženja odgovora na svaki problem vezan za održavanjem stabilnosti elektroničkih komunikacijskih mreža.

U skladu s Uredbom  o otvorenom internetu (Uredba (EU) 2015/2020 članak 3.3.) operateri su ovlašteni iznimno provoditi mjere upravljanja prometom, među ostalim, kako bi se spriječilo eventualno zagušenje mreže i ublažili učinci iznimnog ili privremenog zagušenja mreže, pod uvjetom da se jednake kategorije prometa jednako tretiraju. Nakon što je Odbor regulatora izglasao zajedničku izjavu, predsjedavajući BEREC-a Dan Sjöblom istaknuo je: „Trenutačno ne vidimo velike probleme zagušenja i čini se da se mrežni operateri dobro nose s većim prometnim opterećenjem u mrežama. Međutim, ipak moramo ostati oprezni i biti spremni ukoliko se situacija promijeni. Ovo je ekstremna situacija bez presedana kojoj smo svjedoci i proteklih smo dana vidjeli koliko brzo se stvari mogu promijeniti.”

Kako bi se osiguralo redovito praćenje stanja internetskog prometa u svakoj državi članici, Europska komisija i BEREC, uz potporu nacionalnih regulatornih ili nadležnih tijela, uspostavljaju mehanizam izvješćivanja kojim se osigurava praćenje razvoja prometa i korisničkog iskustva. ˝BEREC je u postupku uspostave posebnog mehanizma izvješćivanja i  mi ćemo pojasniti kako će to funkcionirati u daljnjoj komunikaciji. Očekujemo da će taj mehanizam  uskoro biti spreman, budući da ne želimo graditi potpuno novu nadzornu strukturu, već ojačati  postojeći mehanizam za razmjenu informacija među državnim regulatornim tijelima”, izjavio je predsjedavajući BEREC-a.

BEREC i Komisija pozivaju operatore da obavijeste nacionalna regulatorna tijela ili nadležna tijela o mjerama koje su poduzeli kako bi se osigurala potrebna transparentnost za pojedince i poduzeća. Pravodobno zaprimljene informacije omogućit će učinkovito obavljanje pratećih zadataka.

                                                                                       # # #
 

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr

 
O HAKOM-u:

HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja


 
 ispiši stranicu