e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

Zašto 5G

5G mreža

Najbitnije karakteristike 5G tehnologije u odnosu na druge su velike brzine, visoka razina pouzdanosti te malo kašnjenje signala (latencija).

5G nudi teorijski procijenjene brzine do 10 Gb/s, što je 100-njak puta brže nego kod postojećih 4G mreža. Time će na primjer preuzimanje filma biti moguće za nekoliko sekundi. Većina aplikacija će se moći koristiti u oblaku, bez potrebe za njihovim preuzimanjem na pametni telefon, tablet ili računalo. Udaljeni rad će biti puno lakše ostvariti, što obuhvaća npr. rad od kuće, upravljanje strojevima na daljinu, udaljeni nadzor pacijenata, dijagnostiku i sl.

Svi građani Republike Hrvatske (RH) će moći imati jednako kvalitetan pristup internetu jer će 5G omogućiti širokopojasni pristup udaljenim korisnicima na područjima do kojih nije moguće ili nije komercijalno isplativo fizički dovesti svjetlovodnu infrastrukturu.

Također, vrlo bitna karakteristika 5G mreža je mogućnost povezivanja vrlo velikog broja uređaja koji će slati informacije korisniku, komunicirati međusobno i upravljati određenim procesima – stroj sa strojem (Machine-to-Machine – M2M) i Internet stvari (Internet of things – IoT). Pametni gradovi će moći prilagođavati prometnu signalizaciju ovisno o trenutnom prometu, raspodijeliti energiju pametnije i efikasnije, regulirati odvoz otpada i slično.

Očekuju se nove aplikacije i poslovni modeli kao što su virtualna stvarnost, automatizirana vozila, napredna rješenja u industriji i poljoprivredi, području javne sigurnosti, financijskih usluga, zdravstvu (e-health), te energetici.

U budućnosti većina vozila bit će povezana putem 5G mreže te će moći komunicirati i dijeliti podatke s drugim vozilima i povezanom infrastrukturom kako bi se izbjegle nesreće i optimizirao promet u gradovima. 5G će se moći koristiti i u automobilima koji će sami upravljati.

5G će se moći koristiti i u kritičnim primjenama koje zahtijevaju vrlo veliku pouzdanost i mala kašnjenja signala (latencija), što obuhvaća precizno upravljanje strojevima u industriji, udaljeni nadzor pacijenata i dijagnostiku te inteligentne prijevozne sustave.


Izvor: ITU-R  M.2083-0 (09/2015)

Više informacija

 ispiši stranicu