e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

Na HAKOM-ovim internetskim stranicama objavljen poseban dio o 5G tehnologiji

VIJEST

Dostupne su informacije o razlozima i načinu primjene, relevantni podaci iz strategije EU, kao i informacije o testiranju.

 
ZAGREB, 14. svibnja 2020. - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) na svojim je internetskim stranicama objavila poseban dio posvećen razvoju i mogućnostima primjene koje pruža 5G tehnologija. Sve relevantne informacije dostupne su putem poveznice, a u izborniku su navedene opće informacije o novoj generaciji mreža pokretnih komunikacija, koja se oslanja na već postojeće tehnologije, ali donosi puno novih primjena. Također, dostupne su informacije o razlozima i načinu primjene, kao i podaci iz 5G strategije Europske unije i planovima Republike Hrvatske. HAKOM, kao neovisni regulator, provjerava usklađenost postavljenih baznih postaja s dopuštenim razinama elektromagnetskih polja (EMP) propisanim pravilnikom Ministarstva zdravstva te izdaje privremene dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra, a objavljeni su i podaci o gradovima u kojima se obavljaju testiranja funkcionalnosti 5G tehnologije. HAKOM je nadležan i za planiranje i dodjelu radiofrekvencijskog spektra te odlučuje o uvjetima koji će se postaviti budućim nositeljima dozvole, što između ostalog obuhvaća definiranje obaveza pokrivanja geografskog područja određenom kvalitetom signala i usluge. Za sve dodatne informacije iz nadležnosti HAKOM-a, koje nisu pokrivene sadržajem ovih stranica, upiti se mogu postaviti putem aplikacije "Pitajte nas" na poveznici.

                                                                                       # # #

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr

 
O HAKOM-u:

HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja

 ispiši stranicu