e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

Pomiče se rok za dodjelu 5G spektra

VIJEST

Dosadašnji planovi za dodjelu radiofrekevencijskog spektra namijenjenog za 5G (700 MHz, 3.6 GHz i 26 GHz) bili su predviđeni za kraj 2020., kako je i najavljivano u stajalištima nakon javne rasprave o budućoj dodjeli frekvencijskih pojaseva 700 MHz, 1500 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz. Spektar za 5G dodijelit će se u prvoj polovici 2021.
 
Zagreb, 24. lipnja 2020. - Zbog virusa COVID-19 i utjecaja donesenih mjera za suzbijanje epidemije na društvene i gospodarske aktivnosti, prelazak na DVB-T2/HEVC, koji je bio planiran u prvoj polovici ove godine, odgođen je za drugu polovicu, a time se pomiče i oslobađanje pojasa 700 MHz za širokopojasni bežični pristup. Novonastale okolnosti utjecale su i na operatore koji su morali prilagoditi svoje investicijske planove te je HAKOM, uzimajući sve navedeno u obzir, odlučio odgoditi dodjelu spektra za 5G putem javne dražbe za prvu polovicu 2021. Više informacija o novom terminu provođenja javne dražbe HAKOM će objaviti nakon sagledavanja svih novih okolnosti koje mogu utjecati na dodjelu navedenog spektra i javne rasprave.
 
Više Informacija o 5G tehnologiji može se pronaći na internetskim stranicama HAKOM-a.

                                                                                       # # #

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr

O HAKOM-u:
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.  

 
 ispiši stranicu