e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

Javna rasprava o 5G spektru

VIJEST

Objavljena je javna rasprava o budućoj dodjeli frekvencijskih pojaseva 700 MHz, 800 MHz, 900 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz.
 
Zagreb, 25. lipnja 2020. – HAKOM je pokrenuo javnu raspravu o budućoj dodjeli frekvencijskih pojaseva 700 MHz/800 MHz/900 MHz/3.6 GHz/26 GHz kako bi izvijestio dionike tržišta i javnost o namjeri dodjele spektra za 5G mreže pokretnih komunikacija pete generacije (5G) te ispitao stanje na tržištu u smislu spremnosti na dodjelu frekvencijskih pojaseva u okviru jednog postupka javne dražbe.
 
Dodjela radiofrekevencijskog spektra namijenjenog za 5G mreže, 700 MHz, 3.6 GHz i 26 GHz, bila je planirana krajem 2020. Zbog COVID-19 epidemije te utjecaja donesenih mjera za suzbijanje epidemije na društvene i gospodarske aktivnosti, prelazak na DVB-T2/HEVC, planiran za prvu polovicu godine, odgođen je za drugu polovicu 2020., s čime je odgođeno i oslobađanje pojasa 700 MHz za širokopojasni bežični pristup. Uzimajući sve ovo u obzir, HAKOM je odlučio pomaknuti rok za dodjelu radiofrekvencijskog spektra za 5G putem javne dražbe za prvu polovicu 2021., čime se otvorio prostor da se radiofrekvencijski spektar za buduću primjenu 5G-a dodijeli na sveobuhvatniji način, budući da se spektar koji se već koristi za mreže pokretnih komunikacija ponovo planirao dodijeliti 2022. Kako bi se dugoročno omogućilo što kvalitetnije pružanje usluge širokopojasnog bežičnog pristupa, bilo putem 4G ili 5G tehnologije, HAKOM razmatra mogućnost dodjele frekvencijskih pojaseva 700 MHz/3.6 GHz/26 GHz i 800 MHz/900 MHz u okviru jednog postupka javne dražbe (u listopadu 2019. provedena je javna rasprava o budućoj dodjeli frekvencijskih pojaseva 700 MHz, 1500 MHz, 3.6 GHz i 26 GHz).
 
Javna rasprava dostupna je na poveznici.

                                                                                       # # #

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr

O HAKOM-u:
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.  

 ispiši stranicu