e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

Željeznica tijekom „lockdowna“ preuzela prijevoz dijela tereta i ostvarila rast, putnički prijevoz očekivano smanjen

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

Koronakriza je općenito utjecala na pad prijevoza robe u Hrvatskoj u drugom tromjesečju, ali je željeznica preuzela prijevoz dijela tereta drugim prijevoznim sredstvima i ostvarila rast. Istovremeno je privremena obustava putničkog prijevoza značajno smanjila broj putnika. 
 
ZAGREB, 18. rujna 2020. - U drugom tromjesečju 2020. na tržištu željezničkih usluga u Hrvatskoj prevezeno je 2,5 posto više robe u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te je ostvareno više vlak kilometara i tonskih kilometara u teretnom prijevozu. Ova tri pokazatelja upućuju da je, iako je  koronakriza općenito utjecala na smanjeni prijevoz robe u Hrvatskoj, željeznica preuzela prijevoz dijela tereta drugim prijevoznim sredstvima, kao što su cestovni ili avio-prijevoz.
 
Udjel vlak kilometara u prijevozu tereta u ukupno ostvarenim vlak kilometrima, koji uključuju i putnički prijevoz, iznosio je 47,7 posto. Najveći prijevoznik tereta bio je HŽ Cargo s udjelom vlak kilometara od 56,3 posto, a ostatak je ostvarilo 8 novih prijevoznika na ovom tržištu. Pokazatelj ostvarenih tonskih kilometara u drugom je tromjesečju rastao 17,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu su najveće povećanje od 34,3 posto imali novi teretni prijevoznici, dok je HŽ Cargo ostvario povećanje od 6,4 posto. Novi teretni prijevoznici prevezli su i 16,2 posto više robe i povećali svoj udjel tonskih kilometara za 5,7 posto i tako dosegnuli ukupno 45,4 posto udjela ostvarenih tonskih kilometara na željezničkom tržištu. Istovremeno je HŽ Cargo ipak prevezao 12,6 posto manje robe i trenutačno zauzima 54,6 posto udjela ostvarenih tonskih kilometara.
 
Na tržištu putničkog željezničkog prijevoza smanjen je broj prevezenih putnika za čak 66,6 posto u odnosu na drugo tromjesečje 2019. HŽ Putnički prijevoz ostvario je i manje putničkih kilometara za 67,9 posto te vlak kilometara za 49,1 posto. Glavni uzrok bila je odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o privremenoj obustavi javnog željezničkog prijevoza putnika od 22. ožujka do 10. svibnja 2020.
 
Pokazatelji tržišta željezničkih usluga dostupni su putem internetske poveznice.

                                                                                             # # #
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.  

 
 ispiši stranicu