e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

U sklopu konferencije MIPRO 2020. održan sedmi HAKOM-ov Dan tržišta

VIJEST

Održane su tri panel rasprave, a predsjednik Vijeća HAKOM-a Tonko Obuljen predstavio je najvažnije aktivnosti na tržištu elektroničkih komunikacija u budućem razdoblju te se osvrnuo na proteklo razdoblje koje je po mnogo čemu bilo izazovno i drugačije.  

ZAGREB, 1. listopada 2020. – U Opatiji je u srijedu, 30. rujna, otvoren 43. Međunarodni skup za informacijsku, komunikacijsku i elektroničku tehnologiju MIPRO 2020. U sklopu skupa, kao gostujući događaj, održan je i 7. tradicionalni HAKOM-ov Dan tržišta. Teme o kojima su za okruglim stolom razgovarali predstavnici institucija, operatora, jedinica lokalne samouprave i tržišta bile su uvođenje 5G tehnologije, veleprodajni uvjeti pristupa novoizgrađenim mrežama, kao i transparentnost uvjeta korištenja javnih komunikacijskih usluga. Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a tom je prigodom predstavio najvažnije aktivnosti na tržištu elektroničkih komunikacija.

-Prethodno razdoblje donijelo je brojne izazove, pandemija je svima, pa i HAKOM-u, prouzročila promjene u načinu poslovanja; suočili smo se s radom od doma i digitalizirali poslovanje u većoj mjeri, što nam nije stvorilo prepreke već je donijelo novi motiv da s digitalizacijom nastavimo i u budućem razdoblju. Pandemija je utjecala i na poslovanje operatora, koji su se fleksibilno ponašali prema privatnim korisnicima i onima pogođenim potresom, a isto tako prema poslovnim korisnicima, istaknuo je u svom uvodnom obraćanju Obuljen. Istaknuo je kako se dogodio i značajan pad prihoda pa je ostvareno 300 milijuna kuna manje u prvom polugodištu 2020. u odnosu na isto razdoblje lani. Ukupna ulaganja u elektroničke komunikacijske mreže u istom su razdoblju povećana, posebno ulaganja u pokretne mreže što je, prema procjenama, posljedica dodjele novih frekvencija. Ulaganja u nepokretne mreže, a posebno u nove svjetlovodne mreže nešto su smanjena i tu postoji veliki prostor za napredak. Što se tiče dostupnosti širokopojasnog interneta, ona je u RH nešto bolja od prosjeka Europske unije, međutim broj dostupnih priključaka vrlo velikih brzina nije zadovoljavajući. Oko 40 posto naših korisnika koristi već danas brzine veće od 30 Mbit/s, ali samo nešto malo više od 10 posto njih brzine više od 100 Mbit/s. Od prošle godine povećana je brzina dostupna unutar univerzalne usluge i iznosi 4 Mbit/s.

Porast internetskog prometa, u travnju zabilježen apsolutni rekord

Republika Hrvatska izuzetno je zahtjevna za pokrivanje, relativno je mali broj gusto naseljenih urbanih područja, puno je ruralnih područja, duga je granica i veliko otočno područje. Iako teritorijalna pokrivenost nije potpuna, može se govoriti o odličnoj pokrivenosti jer je stanovništvo pokriveno u gotovo stopostotnom iznosu.

U području infrastrukture, kako je istaknuto, postoje velike prilike za poboljšanja broja svjetlovodnih priključaka, kojih je trenutno nešto iznad 100 tisuća, no ohrabruje činjenica da u sljedećih tri godine postoji najava o izgradnji novih mreža, čime bi se taj broj trebao najmanje utrostručiti. U planu je revizija Direktive o smanjenju troškova gradnje na razini EU-a, a posljedično i našeg Zakona o smanjenju troškova koji za sad još nije zaživio u praksi. Trenutačni broj svjetlovodnih priključaka koji omogućuju vrlo veliki kapacitet pristupa internetu nije zadovoljavajući, a HAKOM na tim projektima surađuje putem BEREC-a s Europskom komisijom i nada se novom doprinosu i poticaju za gradnju mreža. U usporedbi s prethodnom godinom dogodio se ogroman porast internetskog prometa, a u travnju ove godine zabilježen je apsolutni rekord otkako se promet mjeri. Promet je bio 58 posto veći u odnosu na isti mjesec prošle godine i nisu se događala zagušenja, istaknuo je Obuljen.

Dodjela dijela spektra polovicom iduće godine

Naglasio je kako porast prometa moraju pratiti i stalna ulaganja u mreže, a Vlada RH donijela je Nacionalni plan za prelazak na DVB-T2 sustav, kako bi se oslobodio pojas 700 MHz za potrebe 5G mreže. Prelazak će se događati krajem listopada i početkom studenoga ove godine, a mreža je većim dijelom već komercijalno u funkciji. HAKOM je proveo javne rasprave kako bi se osigurala dodjela 5G spektra, a sukladno zaprimljenim komentarima operatora HAKOM se odlučio na dodjelu dijela spektra polovicom iduće godine, a nakon toga i preostalog spektra. Osim toga pokrenute su i izmjene planova dodjele u postojećem dijelu spektra kako bi se omogućila primjena 5G tehnologije. U okviru svoje internetske stranice HAKOM je pokrenuo posebnu 5G stranicu, kako bi se informiralo građanstvo o prednostima 5G tehnologije i spriječile lažne vijesti koje se pojavljuju. Preporuka EK o jednostavnijim i boljim načinima izgradnje mreža uvelike bi trebala pomoći razvoju izgradnje 5G tehnologije. Kibernetička sigurnost dospjela je u fokus približavanjem 5G mreži, a Hrvatska mora odabrati određene strateške i tehničke mjere iz 5G Toolboxa koji je izradila EK, na čemu će se raditi u narednom razdoblju u suradnji s Nacionalnim vijećem za kibernetičku sigurnost. Određene tehničke mjere HAKOM će propisati svojim pravilnikom. Također, EK je koncem 2018. donijela novi Zakonik o elektroničkim komunikacijama, a sve zemlje članice dužne su se uskladiti do prosinca ove godine pa je i Hrvatska trenutačno u postupku usklađenja.

U proteklom razdoblju HAKOM je završio dvije analize tržišta. Jedna se odnosi na tržište veleprodajnog visokokvalitetnog pristupa i određuje HT-u kao tržišnom operatoru sa značajnom tržišnom snagom da i drugim konkurentima na tržištu pruži pristup usluzi visokokvalitetnog pristupa. Druga se odnosi na veleprodajne prijenosne segmente usluge visokokvalitetnog pristupa i propisana je tako da je cjelokupni teritorij RH podijeljen na teritorij koji ima konkurentne relacije te onaj koji se smatra nekonkurentnim. HAKOM će regulirati nekonkurentne relacije jer je mišljenje kako na konkurentnim postoji tržišno natjecanje.

U svom izvješću predsjednik Vijeća HAKOM-a osvrnuo se i na korisničke sporove kojih je u proteklom razdoblju manje, što je rezultat dugogodišnjeg rada na izradi propisa i zaštiti korisnika. Ranije spomenuti  Zakonik unio je određene promjene u ovo područje čime će korisnička prava biti harmonizirana na europskoj razini. U RH korisnička prava prelaze razinu onih predviđenih Zakonikom te je stoga istaknuo uvjerenje kako će se u suradnji s operatorima osigurati nastavak dobrih praksi.

Izjava o aktivnostima na tržištu dostupna je na poveznici.

Videozapisi s okruglih stolova dostupni su na HAKOM-ovom Youtube kanalu na poveznici.

                                                                                                   # # #
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
O HAKOM-u:
 

HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta. 
 ispiši stranicu