e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

BEREC donio Smjernice o mrežama vrlo velikog kapaciteta i pokrenuo javnu raspravu o programu rada za 2021.

VIJEST

Tijekom najnovijeg plenarnog sastanka Tijelo europskih regulatora za elektroničke komunikacije (BEREC) usvojilo je Smjernice o mrežama vrlo velikog kapaciteta (VHCN) i pokrenulo javnu raspravu za svoj program rada za 2021.

ZAGREB, 8. listopada 2020. - Annemarie Sipkes, direktorica Odjela za telekomunikacije, promet i poštanske usluge pri nizozemskoj Upravi za potrošače i tržišta (ACM) predsjedat će Tijelom europskih regulatora za elektroničke komunikacije (BEREC-om) u 2022., a osim izbora novih čelnika, na svom plenarnom sastanku BEREC je usvojio Smjernice o mrežama vrlo velikog kapaciteta (VHCN) i na javno savjetovanje uputilo svoj program rada za 2021.
 
Nacrt Programa rada usredotočen je na tri prioriteta, a to su promicanje pune povezivosti, podrška održivim i otvorenim digitalnim tržištima i osnaživanje krajnjih korisnika. Ključni cilj politike u 2021. je osigurati pravovremenu dostupnost mreža vrlo velikog kapaciteta i 5G usluga. Kroz suradnju s drugim institucijama, BEREC će pridonijeti da buduće mrežne tehnologije ispunjavaju svoje ciljeve povezivanja u skladu s europskim vrijednostima i interesima, poput sigurnosti, zaštite krajnjih korisnika i slično. Dokument je na javnoj raspravi. Nacrt Programa rada BEREC-a 2021. također će biti predstavljen na godišnjem Stakeholder forumu 19. listopada 2020., a BEREC poziva dionike i medije da se registriraju za virtualno sudjelovanje. 
 
Tijekom plenarnog sastanka, BEREC je usvojio Smjernice za VHCN (mreže vrlo velikih kapaciteta). Dokumentom se nacionalna regulatorna tijela upućuju na kriterije koje mreža mora ispuniti da bi se smatrala mrežom vrlo velikog kapaciteta.
 
Cjelovit popis javnih dokumenata usvojenih na 44. redovnom plenarnom sastanku dostupan je na internetskoj stranici BEREC-a. Idući, 45. plenarni sastanak BEREC-a održat će se 10. i 11. prosinca 2020. Više informacija dostupno je na poveznici.
 
                                                                                             # # #
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta. 
 ispiši stranicu