e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

Projekt FER-a i HAKOM-a dobitnik je PMI-ovog strukovnog priznanja ˝Projekt godine˝

VIJEST

Nagrađeni projekt ˝Pristupačno web-sjedište za osobe s invaliditetom“ rezultat je suradnje Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER-a) i HAKOM-a u području digitalne pristupačnosti za osobe s invaliditetom.

 
ZAGREB, 10. studenoga 2020. - Strukovno priznanje ˝Projekt godine˝, koje dodjeljuje PMI Hrvatska (Project Management Institute), ove će godine biti dodijeljeno projektu ˝Pristupačno web-sjedište za osobe s invaliditetom“, nastalom kao rezultat suradnje Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER-a) i Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) u području digitalne pristupačnosti za osobe s invaliditetom. Priznanje za projekt godine dodijelit će se 10. studenoga tijekom svečanosti koja će se prvi put održati online zbog epidemiološke situacije.
 
Podsjetimo, višegodišnja suradnja Laboratorija za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju ICT-AAC (FER) na čelu s prof. dr. sc. Željkom Car, i HAKOM-a rezultirala je brojnim idejama i inicijativama čiji je cilj bio poboljšati kvalitetu života osoba s invaliditetom u digitalnom društvu. Tijekom različitih zajedničkih procesa djelovanja prepoznate su dobrobiti koje mogu proizaći iz postojanja jedinstvenog digitalnog mjesta s informacijama o ponudama operatora elektroničkih komunikacija za osobe s invaliditetom (OSI), osobe starije životne dobi (seniore) i osobe mlađe životne dobi (mlade), a na kojem bi HAKOM i hrvatski operatori elektroničkih komunikacija mogli naučiti i kasnije primijeniti optimalan način uključivanja osoba s invaliditetom u digitalno okružje vlastitog poslovanja, temeljenom na stvarnim potrebama osoba s invaliditetom u Hrvatskoj. Ideja je ostvarena pokretanjem konkretnog projekta s ciljem razvoja pristupačnog mrežnog sjedišta na kojem se nalaze informacije o specifičnim ponudama operatora elektroničkih komunikacija za navedene tri skupine korisnika (OSI, seniori, mladi). Prepoznata je i nužnost povezivanja svih ključnih dionika te su se kroz projektne aktivnosti povezali predstavnici operatora, predstavnici osoba s invaliditetom, HAKOM-a i FER-a. Pristupačnom web-sjedištu može se pristupiti putem poveznice. Jedan od rezultata provedenih istraživanja je i javno dostupna „Metodologija za razvoj pristupačnog web-sjedišta“. Cilj Metodologije je svima koji žele poboljšati pristupačnost postojećih mrežnih stranica ili razviti nove bez barijera za korisnike, prenijeti znanje stečeno tijekom istraživanja o konkretnim potrebama korisnika u Hrvatskoj s obzirom na pristupačnost mrežnih stranica i načine implementacije. Metodologija je dostupna na sljedećoj poveznici.

                                                                                             # # #
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta. 
 
 ispiši stranicu