e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM i ove godine proveo mjernu akciju, Italiji upućeno 715 novih prijava zbog smetnji

VIJEST

Opsežna akcija mjerenja smetnji koje dolaze iz Italije i uzrokuju probleme prijmu hrvatskih radijskih i televizijskih programa provedena je duž našeg dijela jadranske obale i na otocima. Administraciji Italije upućeno je 715 novih prijava za uklanjanje smetnji, o čemu je istovremeno izvještena i Međunarodna telekomunikacijska unija. 

 
ZAGREB, 25. studenoga 2020. – Novih 715 prijava uputio je HAKOM administraciji Italije, nakon provedene ovogodišnje višemjesečne akcije mjerenja talijanskih smetnji koje uzrokuju probleme prijmu hrvatskih radijskih i televizijskih programa. Tijekom posljednjih 11 godina više od 7000 prijava smetnji upućeno je administraciji Italije sa zahtjevom za njihovim uklanjanjem, o čemu je istovremeno obavještena i Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU), odgovorna za provedbu međunarodnih sporazuma iz područja elektroničkih komunikacija. Struktura prijavljenih smetnji ostala je ista u odnosu na prošlu godinu jer je 2017. isključena većina dominantnih talijanskih ometajućih TV odašiljača, što je doprinijelo rješavanju najvećeg dijela TV smetnji koje datiraju unazad nekoliko desetljeća. Isključivanjem tih odašiljača uklonjene su mnoge smetnje i značajno je poboljšan prijam hrvatskih televizijskih programa u digitalnim regijama D5 (Istarska županija i Primorsko-goranska županija), D7 (Zadarska županija i Šibensko-kninska županija), D8 (Splitsko-dalmatinska županija) i D9 (Dubrovačko-neretvanska županija). Nažalost, rad talijanskih odašiljača na hrvatskim TV kanalima još nije u potpunosti prestao. Od Italije se očekuje potpuno poštovanje međunarodnih frekvencijskih planova jer daljnje smetnje na hrvatskim TV mrežama mogu prolongirati uvođenje novih mreža pokretnih komunikacija u frekvencijskom pojasu 700MHz, čime se može usporiti razvoj širokopojasnog pristupa internetu u Republici Hrvatskoj.

Što se tiče problema talijanskih smetnji hrvatskim radijskim programima, on je i dalje velik, potvrđuju rezultati mjerne akcije. Kao dodatni izazov, a s obzirom na dugogodišnja negativna iskustva po pitanju smetnji radiju, zabrinjava činjenica da HAKOM već nekoliko godina mjeri međunarodno neusklađen rad većeg broja talijanskih odašiljača digitalnog zemaljskog radija (T-DAB) u VHF III pojasu.  Mnogi talijanski T-DAB odašiljači rade protivno međunarodnom sporazumu i planu za radio i televiziju iz Ženeve 2006., o čemu je uz poslane prijave talijanskoj administraciji obavještena i ITU.

HAKOM će nastaviti isticati ovaj problem u bilateralnim pregovorima s talijanskim tijelom za upravljanje RF spektrom i kroz djelovanje u sklopu međunarodnih institucija, ITU-a i Radne skupine o prekograničnoj koordinaciji pri savjetodavnoj Skupini za politiku upravljanja radiofrekvencijskim spektrom Europske komisije te će provoditi sve aktivnosti kako bi se i preostale smetnje hrvatskim programima uklonile, a posebno kako bi se znatnije poboljšala situacija po pitanju smetnji radijskim programima.

                                                                                             # # #
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta. 

 
 ispiši stranicu