e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

Rast željezničkog teretnog prijevoza i manje prevezenih putnika

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

U trećem tromjesečju teretni željeznički prijevoznici imaju i dalje pozitivne pokazatelje u prijevozu robe u Hrvatskoj. Putnički željeznički prijevoz i dalje je u padu.
 
ZAGREB, 10. prosinca 2020. - U trećem tromjesečju 2020. teretnim željezničkim prijevozom u Hrvatskoj prevezeno je jedan posto više robe i ostvareno 9,3 posto više tonskih kilometara u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Najveći rast ostvarili su novi teretni prijevoznici,  11,4 posto u prevezenoj robi i 25,5 posto u tonskim kilometrima, dok je HŽ Cargo d.o.o. istovremeno zabilježio 10,5 posto manje prevezene robe i 0,5 posto manje tonskih kilometara. Novi teretni prijevoznici u trećem tromjesečju imaju udjel od 57,7 posto u prevezenoj robi i 43,2 posto u tonskim kilometrima u odnosu na HŽ Cargo d.o.o.
 
Uspoređujući udjele vlak kilometara po vrsti prijevoza, prijevoz tereta je zauzimao 32,5 posto, a prijevoz putnika 67,5 posto. Od teretnih prijevoznika najveći udjel vlak kilometara imao je HŽ Cargo d.o.o. s 57,2 posto, a ostatak je ostvarilo 8 novih prijevoznika na željezničkom tržištu. Pritom su novi teretni prijevoznici imali rast vlak kilometara od 8,6 posto, dok je putnički prijevoznik ostvario 5,6 posto manje vlak kilometara u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
 
Na tržištu putničkog željezničkog prijevoza, u odnosu na treće tromjesečje prethodne godine, broj prevezenih putnika smanjen je za 25,0 posto, a putničkih kilometara za 31,7 posto.
 
Pokazatelji tržišta željezničkih usluga dostupni su putem internetske poveznice.

                                                                                             # # #
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta. 

 ispiši stranicu