e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM usmjerava neutrošena sredstva iz prošle godine u program razvoja širokopojasnog interneta

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

Uštedama u poslovanju i usmjeravanjem neutrošenih sredstava u razvoj interneta i širokopojasnog pristupa internetu u investicijski neatraktivna područja smanjit će se jaz između takvih i ostalih područja u Republici Hrvatskoj.
 

ZAGREB, 18. travnja 2013. – Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) rebalansom svog proračuna smanjuje troškove poslovanja, a sva neutrošena prikupljena sredstva iz prošle godine usmjerava se u Program razvoja interneta i širokopojasnog pristupa internetu na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima. Potporama za razvoj interneta smanjit će se jaz između slabije naseljenih područja obuhvaćenih programom i ostalih područja u Republici Hrvatskoj koja imaju veću dostupnost širokopojasnog interneta. Program razvoja je još 2011. odobren od strane Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, a HAKOM ga vidi kao način da se neutrošena sredstva vrate tržištu kao društveno odgovorna regulacija.
 
Pored toga, uštede u ovogodišnjem rebalansu, koji ide na javnu raspravu, najvećim dijelom će se ostvariti smanjenjem rashoda za radnike u iznosu od oko 3 milijuna kuna. HAKOM nije korisnik državnog proračuna, već se sredstva za poslovanje osiguravaju iz naknada za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom i adresnim i brojevnim prostorom te 0,25 posto prihoda operatora. Uvažavajući okolnosti u kojima se nalazi sektor, koji je povjeren HAKOM-u kao regulatoru, uštedama će se u budućem razdoblju omogućiti i smanjenje iznosa naknada.
 
Podsjetimo, HAKOM-ov Program razvoja interneta i širokopojasnog pristupa internetu na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima predviđa potpore za čitav lanac vrijednosti, koje čine širokopojasni ekosustav: brzu mrežu, razvoj usluga i aplikacija te prateću telekomunikacijsku opremu. Više o Programu razvoja interneta i širokopojasnog pristupa internetu na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima dostupno je putem interneta na adresi: www.hakom.hr/default.aspx?id=50.
 
 
                                                                                                   # # #
 
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: https://www.hakom.hr
Za postavljanje pitanja potrebna je registracija.
 
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištu elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga. Agencija štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora raznolikih komunikacijskih i poštanskih usluga po prihvatljivim cijenama, definira održive konkurentne uvjete operatorima i davateljima usluga uz pravedne uvjete za povrat investicija te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kvaliteti života u RH upotrebom modernih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga, podržavanje rasta investicija i inovacija u tržište elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga, osiguravanje učinkovitog korištenja ograničenih resursa, ubrzanje rasta širokopojasnih proizvoda i usluga, osiguravanje pristupačne ponude komunikacijskih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, definiranje i implementiranje učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih kompetencija reguliranja tržišta.
 
 ispiši stranicu