e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM: Uloženo više nego u istom razdoblju prošle godine

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE
 
Hrvatsko tržište elektroničkih komunikacija u drugom je tromjesečju 2013. godine zabilježilo porast ulaganja, prije svega kao rezultat ulaganja u pristup internetu putem mreža pokretnih komunikacija, kao i u opremu koja omogućava prelazak korisnika u nepokretnim komunikacijama na nove tehnologije.
 
ZAGREB, 02. rujna 2013. - Zbog prelaska na nove tehnologije operatori mreža pokretnih i nepokretnih komunikacija nastavili su ulagati u tržište elektroničkih komunikacija. Naime, uloženo je oko 18 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Glavna područja rasta usluga i dalje su širokopojasni pristup internetu i prijenos TV programa uz plaćanje naknade, dok je očekivani pad zabilježen na tržištu klasičnih telefonskih usluga u mrežama nepokretnih komunikacija.
 
Potražnja za širokopojasnim pristupom internetu putem mreža pokretnih komunikacija nastavila je rasti i u drugom tromjesečju 2013. godine. Broj pokretnih priključaka širokopojasnog pristupa porastao je oko 10 posto u odnosu na prethodno razdoblje tako da je ukupna gustoća širokopojasnog pristupa u mrežama pokretnih i nepokretnih komunikacija na kraju drugog tromjesečja 2013. godine dosegnula gotovo 31 posto. Isto tako, značajnom rastu korištenja širokopojasnog pristupa putem mreža pokretnih komunikacija doprinijelo je i širenje korištenja pametnih telefona i prijenosnika sa zaslonima osjetljivim na dodir („tableti“). Ukoliko se pribroje i korisnici koji pristup internetu ostvaruju putem pametnih telefona, gustoća priključaka u mrežama pokretnih komunikacija kreće se oko 64%.
 
Očekuje se da će se tržište elektroničkih komunikacija u idućem razdoblju i dalje razvijati u istom smjeru. 
 
Tržišni pokazatelji mogu se pronaći na internetskim stranicama HAKOM-a na poveznici https://www.hakom.hr/default.aspx?id=60.

                                                                                                         # # #
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: https://www.hakom.hr
Za postavljanje pitanja potrebna je registracija.
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištu elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga. Agencija štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora raznolikih komunikacijskih i poštanskih usluga po prihvatljivim cijenama, definira održive konkurentne uvjete operatorima i davateljima usluga uz pravedne uvjete za povrat investicija te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kvaliteti života u RH upotrebom modernih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga, podržavanje rasta investicija i inovacija u tržište elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga, osiguravanje učinkovitog korištenja ograničenih resursa, ubrzanje rasta širokopojasnih proizvoda i usluga, osiguravanje pristupačne ponude komunikacijskih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, definiranje i implementiranje učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih kompetencija reguliranja tržišta.
 
 ispiši stranicu