e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM donio odluku-proračun bogatiji za 290 milijuna kuna

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE
 
HAKOM je donio odluku o dodjeli dozvola za uporabu preostalog spektra „digitalne dividende“ VIPnetu i Hrvatskom Telekomu. Operatori će plaćanjem dozvola prihod državnog proračuna ove godine neplanirano povećati za 290 milijuna kuna.
 
ZAGREB, 6. studenog 2013. – HAKOM je donio odluku o dodjeli radiofrekvencijskog spektra preostale „digitalne dividende“, radiofrekvencijskog područja koje se donedavno koristilo za analognu televiziju, dvojici najvećih mobilnih operatora - VIPnetu i Hrvatskom Telekomu. Za dozvole će operatori već u studenom morati uplatiti u državni proračun ukupno 289 milijuna kuna, a godišnje naknade za uporabu radiofrekvencijskog spektra, koje se plaćaju u jednakim obrocima do isteka dozvola 2024. godine, donijet će proračunu dodatnih 80 milijuna kuna u idućih 10 godina. Uzimajući u obzir i prošlogodišnju dodjelu spektra „digitalne dividende“, kada su operatori za dva bloka od po 2x10 MHz odjednom platili 332 milijuna kuna obvezavši se plaćati i godišnje naknade u ukupnom iznosu od 352 milijuna kuna,  cijela „digitalna dividenda“ će proračunu Republike Hrvatske izravno donijeti preko milijardu kuna.
 
Osim izravne koristi za državni proračun HAKOM očekuje i velika ulaganja u mrežnu infrastrukturu mobilnih operatora te u nove usluge jer 4G mreža omogućuje korisnicima brzine pristupa internetu do 100 Mbit/s. Dodijeljene frekvencije, pogodne za pokrivanje ruralnih područja s manjom gustoćom stanovnika, omogućit će operatorima učinkovitije planiranje njihovih mreža, a dostupnost brzog interneta smanjit će „digitalni jaz“ između urbanih i ruralnih sredina. Zbog povećane gustoće širokopojasnog pristupa internetu, koju će „digitalna dividenda“ omogućiti, očekuje se i pozitivan učinak na gospodarstvo u cjelini, pogotovo u slabije razvijenim područjima.
 
Na ovogodišnjoj javnoj dražbi spektra „digitalne dividende“ s kriterijem najviše ponuđene cijene za pojedini frekvencijski blok, za dva bloka od po 2x5 MHz za pružanje komunikacijskih usluga temeljenih na „tehnologiji dugoročnog razvoja“ (Long Term Evolution-LTE), ponude su predali VIPnet i HT. Za prvi blok najvišu cijenu je ponudio VIPnet (110.144.999 kuna), a za drugi HT (105.652.000 kuna). VIPnet se u ponudi obvezao platiti godišnje naknade odjednom, ukupno 65 milijuna kuna, dok je HT odabrao plaćanje godišnjih naknada u jednakim godišnjim obrocima u iznosima od po 8 milijuna kuna do isteka dozvole. 

 
                                                                                                     # # #
 

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: https://www.hakom.hr
Za postavljanje pitanja potrebna je registracija.
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištu elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga. Agencija štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora raznolikih komunikacijskih i poštanskih usluga po prihvatljivim cijenama, definira održive konkurentne uvjete operatorima i davateljima usluga uz pravedne uvjete za povrat investicija te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kvaliteti života u RH upotrebom modernih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga, podržavanje rasta investicija i inovacija u tržište elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga, osiguravanje učinkovitog korištenja ograničenih resursa, ubrzanje rasta širokopojasnih proizvoda i usluga, osiguravanje pristupačne ponude komunikacijskih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, definiranje i implementiranje učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih kompetencija reguliranja tržišta.
 
 ispiši stranicu