e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

Povećan broj davatelja na tržištu poštanskih usluga

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE
 
Liberalizirano tržište poštanskih usluga privuklo je nove davatelje poštanskih usluga u drugoj polovici ove godine, od kojih je jedan i međunarodni.
 
ZAGREB, 15. studeni 2013. – Potpuna liberalizacija tržišta poštanskih usluga, koja se dogodila početkom godine, privukla je nove tvrtke na tržište. Tijekom trećeg tromjesečja ove godine pojavilo se nekoliko novih davatelja poštanskih usluga, među kojima je i jedan veliki međunarodni, koji djeluje u gotovo čitavoj Europi. Time je ukupan broj tvrtki, koje se bave poštanskim uslugama na našem tržištu, povećan na dvadeset tri (23).
 
Pojava novih davatelja obogatila je ponudu na tržištu novim i inovativnim uslugama, korisnici su dobili mogućnost većeg izbora, a povećana konkurencija i jačanje tržišnog natjecanja će unaprijediti tržište. U budućem razdoblju očekuje se daljnje prilagođavanje davatelja potrebama korisnika uvođenjem novih usluga, koje će ili zamijeniti postojeće, ili stvoriti novu potražnju, čime se očekuje poticanje razvoja ne samo poštanskog sektora, nego i sektora povezanih s poštanskim prometom. Jednim dijelom to se i ostvaruje, jer tržište i dalje bilježi blagi rast broja paketa, uz povećanje udjela tih usluga na ukupnom tržištu.
 
U trećem tromjesečju ostvareno je ukupno 80,8 milijuna usluga, od kojih je najveći dio ostvarila HP-Hrvatska pošta d.d., koja je i dalje vodeći davatelj na tržištu poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj s tržišnim udjelom od približno 72 posto.
 
Podaci o tržištu poštanskih usluga u trećem tromjesečju dostupni su putem HAKOM-ovih internetskih stranica na adresi: https://www.hakom.hr/default.aspx?id=60
 
 
 
                                                                                                   # # #
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: https://www.hakom.hr
Za postavljanje pitanja potrebna je registracija.
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištu elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga. Agencija štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora raznolikih komunikacijskih i poštanskih usluga po prihvatljivim cijenama, definira održive konkurentne uvjete operatorima i davateljima usluga uz pravedne uvjete za povrat investicija te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kvaliteti života u RH upotrebom modernih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga, podržavanje rasta investicija i inovacija u tržište elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga, osiguravanje učinkovitog korištenja ograničenih resursa, ubrzanje rasta širokopojasnih proizvoda i usluga, osiguravanje pristupačne ponude komunikacijskih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, definiranje i implementiranje učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih kompetencija reguliranja tržišta.
 
 ispiši stranicu