e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM planira smanjenje naknada operatorima

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE
 
HAKOM je na javnu raspravu stavio novi pravilnik o plaćanju naknada za obavljanje poslova u 2014. U sljedećoj godini se planira dodatno rasterećenje gospodarstva na tržištima elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga.
 
ZAGREB, 13. prosinca 2013. – HAKOM je na javnu raspravu stavio „Pravilnik o plaćanju naknada za obavljanje poslova Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije“. Prema mjerodavnim EU direktivama, nezavisna nacionalna regulatorna tijela poput HAKOM-a ne financiraju se iz državnog proračuna te je u pregovorima o pristupanju Europskoj uniji isto ugrađeno u zakonodavni okvir Republike Hrvatske. Pravilnikom na javnoj raspravi određuje se visina i način plaćanja naknada za obavljanje poslova HAKOM-a, među kojima je za istaknuti zaštitu korisnika i regulaciju tržišta te upravljanje ograničenim nacionalnim dobrima: radiofrekvencijskim spektrom te brojevnim i adresnim prostorom. Prijedlog pravilnika propisuje značajno niže iznose naknada od sadašnjih.
 
Najznačajnija smanjenja su u dijelu naknada za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom, gdje se naknada za frekvencije dodijeljene operatorima mreža pokretnih komunikacija smanjuje preko 30 posto, te u naknadama za druge poslove HAKOM-a, poput regulacije,  nadzora tržišta ili zaštite korisnika, koje se predlažu smanjiti 20 posto. Novina u pravilniku je i da svi operatori s godišnjim prihodima ispod milijun kuna neće HAKOM-u morati plaćati naknadu.
 
Pravilnik je na javnoj raspravi do 30. prosinca i može se pronaći na poveznici: https://www.hakom.hr/default.aspx?id=116&subid=1265 
                                                                                                    
                                                                                                         
                                                                                                   # # #

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: https://www.hakom.hr/ ili putem službene HAKOM-ove Facebook grupe na adresi: www.facebook.com/HAKOM
Za postavljanje pitanja potrebna je registracija (za web stranice) ili valjani Facebook račun.

HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištu elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga. Agencija štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora raznolikih komunikacijskih i poštanskih usluga po prihvatljivim cijenama, definira održive konkurentne uvjete operatorima i davateljima usluga uz pravedne uvjete za povrat investicija te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kvaliteti života u RH upotrebom modernih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga, podržavanje rasta investicija i inovacija u tržište elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga, osiguravanje učinkovitog korištenja ograničenih resursa, ubrzanje rasta širokopojasnih proizvoda i usluga, osiguravanje pristupačne ponude komunikacijskih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, definiranje i implementiranje učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih kompetencija reguliranja tržišta.

 ispiši stranicu