e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

Operatorima manje naknade

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE
 
HAKOM je operatorima elektroničkih komunikacija i davateljima poštanskih usluga smanjio naknade u 2014.
 
ZAGREB, 30. prosinca 2013. – HAKOM je donio novi pravilnik o plaćanju naknada HAKOM-u za obavljanje poslova regulacije tržišta elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga te upravljanja ograničenim dobrima: radiofrekvencijskim spektrom i adresnim i brojevnim prostorima. Pravilnikom su za 20 posto smanjene naknade za poslove poput regulacije tržišta i zaštite korisnika, a u dijelu upravljanja ograničenim dobrima značajno je smanjena naknada za uporabu radijskih frekvencija za mreže pokretnih komunikacija. Naknada za jedan megaherz (MHz) dodijeljenih frekvencija je tako od Nove Godine manja preko 30 posto. Propis uvodi i novinu kojom operatori na tržištu elektroničkih komunikacija i davatelji poštanskih usluga s godišnjim prihodima do milijun kuna neće plaćati naknadu HAKOM-u.
 
Ovo smanjenje naknada je nastavak trenda započetog 2009. od kada se smanjuju naknade za financiranje poslovanja regulatora u skladu s europskom pravnom stečevinom.  Prema mjerodavnim direktivama HAKOM nije proračunski korisnik i u potpunosti se samostalno financira prikupljanjem sredstava od sudionika na tržištima poštanskih usluga i elektroničkih komunikacija.
 
                                                                                                    # # #
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM)
Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 7007 007
Fax. + 385 (0)1 7007 070
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr ili putem službene HAKOM-ove Facebook grupe na adresi: www.facebook.com/HAKOM.
Za postavljanje pitanja potrebna je registracija (za web stranice) ili valjani Facebook račun.
 
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištu elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga. Agencija štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora raznolikih komunikacijskih i poštanskih usluga po prihvatljivim cijenama, definira održive konkurentne uvjete operatorima i davateljima usluga uz pravedne uvjete za povrat investicija te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kvaliteti života u RH upotrebom modernih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga, podržavanje rasta investicija i inovacija u tržište elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga, osiguravanje učinkovitog korištenja ograničenih resursa, ubrzanje rasta širokopojasnih proizvoda i usluga, osiguravanje pristupačne ponude komunikacijskih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, definiranje i implementiranje učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih kompetencija reguliranja tržišta.
 
 ispiši stranicu