e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM: U godini dana 130.000 novih širokopojasnih priključaka

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE
 
Usluga pristupa internetu i dalje raste – broj priključaka povećao se za više od 10 posto u odnosu na kraj 2012. te na kraju 2013. iznosi oko 1.350.000. Gustoća širokopojasnog pristupa internetu prešla je 31 posto.
 
ZAGREB, 26. veljače 2014. – U mrežama nepokretnih komunikacija širokopojasni pristup postaje prevladavajući način pružanja usluga pa udjel prihoda od usluga pristupa internetu u četvrtom tromjesečju 2013. premašuje udjel prihoda od telefonskih usluga u nepokretnoj mreži. Takvom trendu pridonosi i širokopojasni pristup internetu putem mreža pokretnih komunikacija i s tim povezano korištenje pametnih telefona. U posljednjih godinu dana, za više od 20 posto je porastao broj korisnika koji internetu pristupaju mobitelom, dok se mobilni podatkovni promet gotovo udvostručio u odnosu na 2012.
 
Istodobno, ulaganja su u 2013. u prosjeku 18 posto veća nego u 2012. Takav trend očekuje se i u narednom razdoblju. U mobilnoj telefoniji očekuju se ulaganja u LTE, odnosno četvrtu generaciju mobilne telefonije, dok se u mrežama nepokretnih komunikacija veća ulaganja očekuju u svjetlovodnu infrastrukturu.
 
Uz širokopojasni pristup internetu glavno područje rasta usluga i dalje će biti i prijenos TV programa uz plaćanje naknade, čiji prihodi su se i u ovom tromjesečju povećali oko 17 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Naime, konvergentne usluge trend su većine operatora, a njima se traži prednost pred onima koji nude jednu ili dvije usluge. Posljedica toga je i rast paketa usluga te je na kraju 2013. prvi put više od 60 posto korisnika širokopojasnog interneta koristilo pakete usluga.
 
U razdoblju koje slijedi očekuje se i konsolidacija poslovanja operatora nepokretne mreže što je obilježilo i prethodnu godinu.
 
Informacije o stanju tržišta mogu se pronaći i na internetskim stranicama HAKOM-a: https://www.hakom.hr/default.aspx?id=60.

                                                                                                     # # #
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: https://www.hakom.hr
Za postavljanje pitanja potrebna je registracija.
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištu elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga. Agencija štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora raznolikih komunikacijskih i poštanskih usluga po prihvatljivim cijenama, definira održive konkurentne uvjete operatorima i davateljima usluga uz pravedne uvjete za povrat investicija te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kvaliteti života u RH upotrebom modernih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga, podržavanje rasta investicija i inovacija u tržište elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga, osiguravanje učinkovitog korištenja ograničenih resursa, ubrzanje rasta širokopojasnih proizvoda i usluga, osiguravanje pristupačne ponude komunikacijskih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, definiranje i implementiranje učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih kompetencija reguliranja tržišta.
 
 ispiši stranicu