e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM: Širokopojasni pristup internetu – prevladavajući način pružanja usluga u nepokretnoj mreži

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE
 
Prema pokazateljima tržišta elektroničkih komunikacija u prvom tromjesečju 2014. nastavio se povećavati prihod od usluge pristupa internetu u odnosu na telefonske usluge u nepokretnoj mreži.
 
ZAGREB, 30. svibnja 2014. – Glavna područja rasta usluga i dalje su širokopojasni pristup internetu i prijenos TV programa uz plaćanje naknade, čiji prihodi su i u ovom tromjesečju povećani. Prema pokazateljima razvoja tržišta elektroničkih komunikacija u prvom tromjesečju 2014. udio prihoda od usluge pristupa internetu u ukupnim prihodima na tržištu elektroničkih komunikacija u 2014. iznosi gotovo 25 posto što je najvećim dijelom rezultat ubrzanog razvoja i korištenja usluge širokopojasnog pristupa internetu. Krajem prošle godine ovaj pokazatelj je iznosio 21 posto.
 
Iako stabilan, broj korisnika telefonskih usluga u nepokretnoj mreži se neprekidno smanjuje. Nastavak ovog trenda se očekuje i u razdoblju koje slijedi, prvenstveno iz razloga što se može očekivati da će korisnici sve češće ugovarati pakete s uslugom širokopojasnog pristupa internetu i/ili uslugom televizije. Posljedično, broj korisnika paketa s dvije usluge (2D paketi) u prvom tromjesečju 2014. po prvi put je prešao 300.000, a gotovo 65 posto priključaka širokopojasnog pristupa internetu su dio paketa usluga.
 
Broj korisnika usluge predodabira operatora (CPS) se nastavio smanjivati jer novi operatori sve više korisnika prebacuju na svoju vlastitu infrastrukturu. Istodobno, vidljiv je i trend rasta korisnika usluge najma korisničke linije (WLR) u odnosu na prethodna razdoblja, što je pokazatelj kako operatori za sve više korisnika koriste mogućnost izdavanja jednog računa za elektroničke komunikacijske usluge. U narednim razdobljima može se očekivati kako će gotovo svi korisnici, koji koriste isključivo javno dostupnu telefonsku uslugu, primati samo jedan račun.
 
Pokazatelji tržišta elektroničkih komunikacija mogu se pronaći  na internetskim stranicama HAKOM-a na poveznici: https://www.hakom.hr/default.aspx?id=60.

                                                                                                       # # #
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: https://www.hakom.hr
Za postavljanje pitanja potrebna je registracija.
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištu elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga. Agencija štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora raznolikih komunikacijskih i poštanskih usluga po prihvatljivim cijenama, definira održive konkurentne uvjete operatorima i davateljima usluga uz pravedne uvjete za povrat investicija te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kvaliteti života u RH upotrebom modernih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga, podržavanje rasta investicija i inovacija u tržište elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga, osiguravanje učinkovitog korištenja ograničenih resursa, ubrzanje rasta širokopojasnih proizvoda i usluga, osiguravanje pristupačne ponude komunikacijskih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, definiranje i implementiranje učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih kompetencija reguliranja tržišta.
 
 ispiši stranicu