e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM započeo s novom fazom programa razvoja interneta

 PRIOPĆENJE ZA MEDIJE
 
 
Nakon dodjele potpora za izgradnju mreža za pristup širokopojasnom internetu na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima te pokretanja izrade društveno korisnih internetskih aplikacija, na red je došla i nabava informatičke sklopovske opreme za krajnje korisnike aplikacija.
 
ZAGREB, 3. rujna 2014. – Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) raspisala je javno nadmetanje za nabavu sklopovske opreme – hardvera za neke od krajnjih korisnika društveno korisnih aplikacija, čiji je razvoj financirao HAKOM. Natječajem se nabavljaju poslužitelji i ostala informatička sklopovska oprema za potrebe HZZO-a, MUP-a, Hrvatske vatrogasne zajednice i CARnet-a, a dio opreme za CARnet poslužit će za aplikacije razvijene u sklopu Vladinog projekta e-Građani. Nabavljena oprema bit će donirana krajnjim korisnicima prema uvjetima koje je rješenjem odobrila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.
 
Podsjetimo, u sklopu vlastitog Programa razvoja interneta i širokopojasnog pristupa internetu na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima, HAKOM je predvidio pedeset milijuna kuna za razvoj širokopojasne infrastrukture u obliku potpora i dodatnih pedeset milijuna kuna za razvoj društveno korisnih aplikacija, temeljenih na širokopojasnom pristupu internetu, te nabavu opreme za te aplikacije. Razvijene aplikacije, koje su odabrane temeljem javnog poziva za dostavu ideja i izrađene nakon javnih natječaja, doniraju se ciljnim korisnicima. Uz aplikacije, HAKOM ciljnim korisnicima donira i potrebnu sklopovsku i krajnjekorisničku opremu. Cilj programa je, osim razvoja mreža za širokopojasni pristup internetu, korisnicima u Republici Hrvatskoj omogućiti jednostavniji, učinkovitiji i brži pristup sadržajima ili obavljanje pojedinih poslova u nadležnosti tijela državne uprave i javnih službi, za koje je potreban pristup internetu i za koje su aplikacije razvijane.
 
Društveno korisno aplikacija koju je financirao HAKOM iz sredstava ušteđenih u redovnom poslovanju je primjerice Informatizacija patronažnih sestara u RH. Naime, HAKOM je nedavno pokrenuo natječaj za izgradnju širokopojasnih mreža u poplavama pogođenim područjima jugoistočne Slavonije, a HAKOM nabavlja i dio informatičke opreme za patronažne sestre u tom području, što će omogućiti pokretanje pilot projekta čiji je cilj integralno programsko rješenje koje bi informatizacijom patronaže omogućilo elektroničko slanje rezultata pretraga na analizu i dijagnozu, osiguralo pretpostavke za kvalitetniju komunikaciju između zdravstvenih profesionalaca, kao i njihovu komunikaciju s pacijentima, omogućilo povezivanje zdravstvenih usluga i laboratorija te pridonijelo kvaliteti podataka u budućem elektroničkom zdravstvenom kartonu.
 
Krajnji rok za dostavu ponuda za javno nadmetanje je 13. listopada 2014. Dodatne informacije mogu se dobiti na HAKOM-ovim internetskim stranicama na adresi https://www.hakom.hr/default.aspx?id=63  
 
                                                                                                             # # #
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: https://www.hakom.hr
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.
 ispiši stranicu