e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

Nastavak trendova iz prethodnih razdoblja na tržištu elektroničkih komunikacija

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

Kretanja na tržištu elektroničkih komunikacija u drugom tromjesečju povezana su sa širenjem novih tehnologija, u što se ubrajaju trendovi u korištenju usluge prijenosa TV programa uz plaćanje naknade, kao i rast broja priključaka širokopojasnog pristupa internetu.
 
ZAGREB, 9. rujna 2014. – Drugo tromjesečje 2014. obilježio je nastavak trendova iz proteklog razdoblja. Najveći udjel u broju korisnika u mrežama pokretnih i nepokretnih komunikacija i dalje ima Hrvatski Telekom. Istodobno, broj korisnika novih operatora se povećava u odnosu na prethodna razdoblja te je nastavljen trend povećanja broja prenesenih brojeva. Na kraju drugog tromjesečja ukupno je preneseno 1.027.586 brojeva u mrežama nepokretnih komunikacija i 736.537 brojeva u mrežama pokretnih komunikacija.
 
Paralelno sa smanjenjem prihoda od telefonskih usluga, porast broja priključaka i internetskog prometa povećali su ukupne prihode od pružanja usluga pristupa internetu pa je tako 30 posto ukupnog prihoda na tržištu elektroničkih komunikacija ostvareno je od usluga pristupa internetu. Istodobno raste i prihod od usluge prijenosa TV programa uz plaćanje naknade i to za 10 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
 
Većina korisnika i dalje pristupa internetu putem mreža nepokretnih komunikacija. Međutim, raste i gustoća priključaka putem mreža pokretnih komunikacija. Na kraju drugog tromjesečja ukupna gustoća priključaka širokopojasnog pristupa internetu iznosila je 32,19 posto. Zbog jačanja konkurencije sve je veći značaj paketa usluga koji objedinjuju više usluga, kao i tarifnih modela s neograničenim prometom. Nastavak sličnih trendova HAKOM očekuje i u idućem razdoblju.
 
Pokazatelji tržišta elektroničkih komunikacija mogu se pronaći  na internetskim stranicama HAKOM-a na poveznici: https://www.hakom.hr/default.aspx?id=60.
 
                                                                                                    # # #
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: https://www.hakom.hr
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.
 
 ispiši stranicu