e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM na međunarodnoj konferenciji ELMAR-2014

VIJEST
 
Na međunarodnoj konferenciji ELMAR-2014 održat će se posebna sekcija „New Trends in Spectrum Engineering“, na kojoj će se predstaviti najnovija znanstvena i stručna postignuća iz područja planiranja i učinkovitog upravljanja radiofrekvencijskim spektrom.
 
ZAGREB, 10. rujna 2014. – U Zadru se od 10. do 12. rujna, održava međunarodna konferencija ELMAR-2014, na kojoj će biti predstavljeni znanstveno-stručni radovi iz različitih područja elektronike, multimedije i elektroničkih komunikacija. U program konferencije i ove je godine uvrštena posebna sekcija o upravljanju radiofrekvencijskim spektrom, čiji je glavni organizator Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM). Cilj ove posebne sekcije je okupiti predstavnike operatora, industrije i akademske zajednice te predstaviti znanstvene aktivnosti iz ovog područja, s posebnim naglaskom na istraživačke radove vezane za razvoj kognitivnog radija, razvoj novih bežičnih, mobilnih i radiodifuzijskih tehnologija, planiranje i uporabu digitalne dividende, itd.
 
Na posebnoj sekciji pod naslovom „New Trends in Spectrum Engineering“, bit će predstavljeni radovi iz područja upravljanja radiofrekvencijskim spektrom, koji obuhvaćaju problematiku uporabe, frekvencijskog planiranja i prekogranične koordinacije radiofrekvencijskog spektra te problematiku uvođenja novih tehnologija, uvjeta koegzistencije i zaštite različitih radiokomunikacijskih sustava. Na poziv HAKOM-a na simpoziju će predavanje održati g. Thomas Weber iz Europskog komunikacijskog ureda (ECO) Europske konferencije za poštu i telekomunikacije (CEPT), koji će predstaviti aktivnosti europskih krovnih institucija s posebnim naglaskom na kognitivni radio i uređaje kratkog dometa (SRD). Predavanja će održati i stručnjaci HAKOM-a, Ana Katalinić Mucalo o regulatornim aspektima uvođenja MIMO linkova (Overview of the regulatory aspects for the deployment of Line of Sight MIMO for fixed links) i Miran Gosta na temu spektralne učinkovitosti koja se postiže implementacijom novih tehnologija u radiodifuziji (Spectum efficiency achieved by the implementation of DVB-T2 with H.264/AVC and H.265/HEVC).
 
Učinkovito upravljanje radiofrekvencijskim spektrom, kao ograničenim prirodnim dobrom, predstavlja vrlo važan aspekt za razvoj i implementaciju novih usluga i tehnologija, za što je u prvom redu odgovoran HAKOM, kao nezavisno nacionalno regulatorno tijelo. Na ovaj način HAKOM nastavlja svoju uspješnu suradnju s predstavnicima akademske zajednice i industrije, te im pruža poveznicu prema europskim regulatornim institucijama.
 
Više informacija o samoj konferenciji može se pronaći na poveznici http://www.elmar-zadar.org/2014/
 
                                                                                               # # #
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: https://www.hakom.hr
Za postavljanje pitanja potrebna je registracija.
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.
 
 ispiši stranicu