e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM na međunarodnoj konferenciji Softcom 2014

VIJEST
 
Na međunarodnoj konferenciji Softcom 2014, koja se održava u Splitu od 17. do 19. rujna u suorganizaciji HAKOM-a, stručnjaci HAKOM-a predstavit će su svoje stručne radove iz područja elektroničkih komunikacija.
 
ZAGREB, 17. rujna 2014. – U Splitu se od 17. do 19. rujna održava 22. međunarodna konferencija Softcom, interdisciplinarna međunarodna konferencija na kojoj se predstavljaju znanstveno-stručni radovi iz različitih područja elektroničkih komunikacija, računalnih mreža i softvera. Ove godine HAKOM sudjeluje na konferenciji i kao suorganizator te je skup pozdravnim govorom otvorio mr. sc. Mario Weber, ravnatelj HAKOM-a, a posebna radionica na konferenciji je posvećena regulatornim izazovima na tržištu elektroničkih komunikacija. 

Na prvom dijelu radionice o regulatornim izazovima, kojom će predsjedavati ravnatelj HAKOM-a mr. sc. Mario Weber, bit će predstavljen stručni rad HAKOM-ovih stručnjaka mr. sc. Mladena Sikirice i dr. sc. Danka Čurepića naziva “Mapiranje širokopojasnog pristupa-hrvatsko iskustvo" u kojem je dan pregled konteksta radi čega se provodi mapiranje širokopojasnog pristupa, što se sve može mapirati vezano uz širokopojasni pristup i koja je svrha različitih vrsta mapiranja. Također je opisan HAKOM-ov projekt mapiranja područja dostupnosti širokopojasnog pristupa te uloga tog projekta u kontekstu apliciranja projekata izgradnje širokopojasnih mreža za financiranje iz fondova Europske Unije.
 
Također, predstavit će se rezultati istraživanja o mogućnosti postizanja viših prijenosnih brzina korištenjem najnovijih širokopojasnih pristupnih tehnologija u uvjetima stvarne pristupne mreže temeljene na bakrenoj parici. Razrađeni su matematički modeli za ključne prijenosne parametre simetrične parice, a temeljem tih modela te razvijene programske podrške moguće je odrediti prijenosne brzine različitih tipova VDSL2 prijenosnih tehnologija za različite scenarije. Istraživanje je rezultat zajedničkog rada HAKOM-a, Ericssona Nikole Tesle i FER-a, a u njemu su iz HAKOM-a sudjelovali mr.sc. Goran Jurin i Velimir Švedek i
 
U drugom dijelu radionice predstavit će se istraživanje o regulatornim perspektivama naziva „Future Network and Future Internet: A Survey of Regulatory Perspective“, koje je rezultat zajedničkog rada prof. Ignaca Lovreka i prof. Antuna Carića s FER-a te dr. sc. Dražena Lučića, predsjednika Vijeća HAKOM-a, te projekt izrade modela „User Privacy Risk Calculatora“, koji FER izrađuje u suradnji s HAKOM-ovim stručnjacima Danijelom Trutin i Lukom Delongom.
 
Sudjelujući na znanstvenim skupovima poput Softcom-a, HAKOM nastavlja svoju uspješnu suradnju s predstavnicima akademske zajednice i industrije.
 
Više informacija o samoj konferenciji može se pronaći na poveznici: http://marjan.fesb.hr/SoftCOM/2014/index.html
                                                                                                                                    
                                                                                                 # # #
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: https://www.hakom.hr
Za postavljanje pitanja potrebna je registracija.
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.
 ispiši stranicu