e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM na „BEREC Stakeholder Forumu“

VIJEST
 
U Bruxellesu se održava „BEREC Stakeholder Forum“ na kojem kao voditelj panel rasprave sudjeluje predstavnik HAKOM-a g. Domagoj Jurjević, zamjenik predsjednika HAKOM-a i potpredsjednik BEREC-a.
 
ZAGREB, 16. listopada 2014. – Danas se u Bruxellesu po drugi puta održava „BEREC Stakeholder Forum“, koji će okupiti 150 sudionika, predstavnika 90 različitih organizacija, uključujući i predstavnike nacionalnih regulatornih tijela (NRA).
 
„BEREC Stakeholder Forum“ podijeljen je u tri tematske cjeline pod nazivom „Strategija BEREC-a i program rada BEREC-a za 2015.“, „Test istiskivanja marže“ i „Budući modeli pružanja roaming usluge“. U sklopu druge tematske cjeline Domagoj Jurjević, zamjenik predsjednika Vijeća i potpredsjednik BEREC-a, vodit će panel diskusiju na temu testa istiskivanja marže. Na panel diskusiji će, osim predstavnika BEREC-a koji će predstaviti dokument BEREC-a na temu testa istiskivanja marže, sudjelovati predstavnici tri organizacija koje okupljaju operatore ETNO, ECTA i FTTH Council.
 
Tema je od izuzetnog značaja za poticanje i održivost djelotvornog tržišnog natjecanja na području elektroničkih komunikacija, no osim navedenog, test istiskivanja marže je ključni alat kojim se potiču ulaganja u pristupne mreže nove generacije, sukladno Preporuci Europske komisije o ne-diskriminaciji i troškovnim metodologijama. Operatori koji ulažu u izgradnju svjetlovodnih pristupnih mreža mogu slobodno formirati cijene svoje veleprodajne usluge pristupa, a jedan od potrebnih preduvjeta za to je da usluge koje nude krajnjim korisnicima preko pristupnih mreža nove generacije moraju biti na razini koja omogućuje i drugim operatorima da nude slične usluge profitabilno, a što se dokazuje provođenjem testa istiskivanja marže.
 
HAKOM je jedan od regulatora s najznačajnijim iskustvom u području primjene testa istiskivanja marže, te je svojim znanjem i iskustvom dao značajan doprinos u stvaranju BEREC-ovog dokumenta kojim se daje pregled najbolje prakse po zemljama EU u ovom području.
 
Više informacija o ovom događaju može se pronaći na poveznici http://berec.europa.eu/eng/events/2014/
 
                                                                                                 # # # 
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: https://www.hakom.hr
Za postavljanje pitanja potrebna je registracija.
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.
 
 ispiši stranicu