e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM donio Pravilnik o načinu i postupku dodjele sredstava iz Fonda za razvoj mrežnih djelatnosti

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

Donošenje pravilnika, koji stupa na snagu 1. siječnja iduće godine, omogućit će daljnje potpore razvoju mrežnih djelatnosti, prvenstveno širokopojasnom pristupu internetu.
 
ZAGREB, 23. listopada 2014. – Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) donijela je Pravilnik o načinu i postupku dodjele sredstava iz Fonda za razvoj mrežnih djelatnosti. Pravilnik, koji stupa na snagu 1. siječnja 2015., omogućuje ulaganje ušteđenih sredstava HAKOM-a u razvoj mrežnih djelatnosti provedbom javnih natječaja, odnosno vraćanje prikupljenih sredstava tržištu na način da se ciljano potiče razvoj u skladu s nacionalnim prioritetima utvrđenim u strategijama, programima i provedbenim planovima Vlade RH za razvoj mrežnih djelatnosti, posebice elektroničkih komunikacija. Time su se stvorile pretpostavke novih HAKOM-ovih ciljanih ulaganja u interesu razvoja tržišta u slučaju pozitivnog poslovanja regulatora u narednim godinama, poput trenutno aktualnog Programa razvoja interneta i širokopojasnog pristupa internetu na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima, koji je uz odobrenje Vlade, AZTN-a i Europske komisije financiran neutrošenim sredstvima za redovno poslovanje HAKOM-a iz prethodnih godina.
 
Podsjetimo, HAKOM već provodi ciljani razvoj širokopojasnog interneta i putem vlastitog Programa razvoja interneta i širokopojasnog pristupa internetu na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima. Tako je dosad uloženo preko 40 milijuna kuna u spajanje ciljanih korisnika poput škola i domova zdravlja na komunikacijske mreže sa širokopojasnim pristupom velikih brzina, oko 16 milijuna kuna je uloženo u razvoj društveno korisnih aplikacija, a nedavno je pokrenuta i nova faza Programa, odnosno nabave krajnjekorisničke opreme i poslužitelja za puštanje u rad onih aplikacija koje su izrađene i spremne za uporabu.
 
                                                                                                   # # #
 
 
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: https://www.hakom.hr
Za postavljanje pitanja potrebna je registracija.
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.
 
 ispiši stranicu