e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

Sastanak s AKOS-om u vezi smanjenja troškova izgradnje elektroničkih komunikacijskih mreža

VIJEST
 
HAKOM je sa svojim slovenskim kolegama razmijenio iskustva oko implementacije Direktive 2014/61, koja govori o mjerama za smanjenje troškova postavljanja elektroničkih komunikacijskih mreža velikih brzina.
 
ZAGREB, 24. listopada 2014. – Jučer se u prostorijama HAKOM-a, a na prijedlog slovenske agencije za komunikacijske mreže i usluge (Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije, AKOS), održao radni sastanak s temom razmjene iskustva oko implementacije europske direktive 2014/61/EU. Direktiva propisuje mjere za smanjenje troškova izgradnje elektroničkih komunikacijskih mreža velikih brzina i obvezuje članice EU da propisane mjere prenese u svoje nacionalne zakone do 1. siječnja 2016. s primjenom od 1. srpnja 2016. Na sastanku su razmijenjena iskustva dosadašnje prakse gradnje i reguliranja statusa gradnje elektroničke komunikacijske infrastrukture u odnosu na ostale komunalne i osnovne infrastrukture kao i dostignuta postignuća u cilju implementacije spomenute direktive. Postignuto je suglasje oko potrebe razmjene iskustava kao i načelnog dogovora da bi se takvi sastanci trebali održavati dva puta godišnje.
 
Također, u okviru svoje suradnje sa Slovenijom, HAKOM je 21. listopada 2014. posjetio AKOS kako bi dogovorio referentne baze usuglašenih radijskih postaja u privatnim mrežama pokretnih komunikacija. Spomenuta koordinacija se odvija sukladno HCM (Harmonised Calculation Method) Sporazumu, kojeg su potpisnice 17 europskih država. Dogovoren je sadržaj spomenutih baza te će se na sljedećem sastanku potpisati i odgovarajući sporazum.
 
                                                                                                    # # #
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: https://www.hakom.hr
Za postavljanje pitanja potrebna je registracija.
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.
 
 ispiši stranicu