e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM na sedmoj plenarnoj sjednici potpisnika HCM Sporazuma

VIJEST
 
HAKOM na plenarnoj sjednici potpisao novu inačicu multilateralnog Sporazuma.
 
ZAGREB, 12. studenog 2014. – u Budimpešti je od 4. do 6. studenog 2014. održana 7. plenarna sjednica članica potpisnica HCM Sporazuma, među kojima je i Republika Hrvatska. HCM (Harmonised Calculation Method) Sporazum određuje pravila koordinacije frekvencija i radijskih postaja između susjednih država, a koje se koriste u radu mreža pokretnih i nepokretnih telekomunikacija.
 
Sjednicu je organizirao mađarski regulator za medije i elektroničke komunikacije (NMHH), a sudjelovali su predstavnici regulatornih tijela iz 15 europskih država i predstavnik ITU-a (International Telecommunications Union). Na sjednici su usuglašene izmjene i potpisana nova inačica Sporazuma, čime je koordinacijski proces usklađen sa trenutnim i budućim tehnološkim razvojem, kao i novim potrebama u pružanju usluga koje koriste frekvencijska područja pokrivena Sporazumom.
 
HCM metodologija je ustanovljena u Europi, a sada se njena načela putem ITU-a i projekta HCM4A preslikavaju i na područje Afrike .
 
HAKOM su na plenarnoj sjednici predstavljali mr.sc. Ivančica Sakal, rukovoditelj Odjela radiokomunikacija i dipl.ing. Vladimir Duković, stručnjak za mikrovalne i satelitske mreže.
 
  
                                                                                                    # # # 
 
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: https://www.hakom.hr
Za postavljanje pitanja potrebna je registracija.
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.
 
 ispiši stranicu