e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

Ciljani korisnici na područjima pogođenim poplavama u Slavoniji dobili brzi internet prije roka

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

Završen je pretposljednji krug natječaja za izgradnju širokopojasne infrastrukture te je 29 ciljanih korisnika s područja pogođenim poplavama u Slavoniji dobilo širokopojasni pristup internetu. Škole, domovi zdravlja i vatrogasna društva spojeni su na brzi internet 6 mjeseci prije predviđenog roka.
 
ZAGREB, 3. prosinca 2014. – 11 osnovnih i srednjih škola,  10 domova zdravlja i ambulanti te 8 vatrogasnih društava na području Slavonije, poznate kao Cvelferija, a koje je bilo pogođeno katastrofalnom poplavom, dobilo je širokopojasni pristup internetu u sklopu HAKOM-ovog Programa razvoja interneta i širokopojasnog pristupa internetu na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima. Ciljani korisnici su spojeni 6 mjeseci prije roka, nakon čega je HAKOM provjerio kakvoću svih priključaka te isplatio potpore u iznosu nešto većem od 2,6 milijuna kuna Hrvatskom Telekomu.
 
Podsjetimo, 30. srpnja HAKOM je pokrenuo javni natječaj za dodjelu potpora za izgradnju širokopojasne infrastrukture na područjima pogođenim poplavama. Na natječaju je najpovoljniju ponudu dao Hrvatski Telekom te u međuvremenu izgradio mrežu do ciljanih korisnika. Iako je krajnji rok za realizaciju bio sredinom travnja 2015. godine, uloženi su dodatni napori kako bi se rok maksimalno skratio, što se u konačnici i dogodilo.
 
HAKOM-ov program potpora ovime ulazi u posljednju fazu što se tiče davanja potpora za izgradnju infrastrukture. Još je jedan takav natječaj u tijeku, nakon čega će biti utrošen ukupni iznos od 50 milijuna kuna za izgradnju infrastrukture, a nastavlja se s druge dvije faze programa: izradom društveno korisnih aplikacija i usluga te osiguravanjem sklopovske opreme za ciljane korisnike razvijenih aplikacija. HAKOM-ov Program potpora cilja na čitav širokopojasni ekosustav: infrastrukturu za brzi internet, aplikacije koje potiču korištenje interneta i od koristi su građanima Hrvatske te sklopovlje poput poslužitelja i druge opreme koji su nužni za rad aplikacija.
 
                                                                                               # # #
  
 
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: https://www.hakom.hr
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.
 
 ispiši stranicu