e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

Uskoro u radu nova društveno korisna aplikacija za patronažnu zdravstvenu zaštitu u Hrvatskoj

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

Nakon preuzimanja društveno korisne aplikacije „Informatizacija patronažnih sestara“ od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, ovaj projekt ulazi u potpunu produkciju početkom sljedeće godine. Još dvije HAKOM-ove društveno korisne aplikacije iz područja zdravlja su već predane HZZO-u te se uspješno koriste.
 
ZAGREB, 10. prosinca 2014. – Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) predala je projekt „Informatizacija patronažnih sestara“ Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO), kao ciljanom krajnjem korisniku, koji će od sada voditi brigu o ovoj društveno korisnoj aplikaciji. Riječ je o centralnom sustavu i aplikaciji koja patronažnim sestrama omogućuje jednostavno bilježenje svih postupaka i aktivnosti, a razvijena su i rješenja, odnosno web servisi, koja omogućuju prijavu potrebe za patronažnom sestrom, izvještaj za liječnika ili pedijatra nakon posjeta te plan zdravstvene njege. Puna produkcija sustava se očekuje početkom 2015.
 
Podsjetimo, projekt Informatizacija patronažnih sestara započeo je kao jedna od prihvaćenih ideja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prijavljena u sklopu prvog javnog poziva za dostavu ideja za izradu društveno korisnih aplikaciju iz HAKOM-ovog Programa razvoja interneta i širokopojasnog pristupa internetu na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima. Nakon dodatne razrade ideje i definiranja tehničke dokumentacije proveden je javni natječaj za izradu aplikacije, a sada, nakon završetka softverskog dijela projekta, preostaje sustav pustiti u puni operativni pogon. Dio projekta predstavlja i donacija sklopovske opreme krajnjem korisniku, kao što su poslužitelji i mrežna oprema, a dio donacije uključuje i pločasta računala sa zaslonima osjetljivim na dodir (tableti) za rad patronažnih sestara na terenu. Pilot projekt rada patronažnih sestara na terenu uz pomoć pločastih računala bit će na području „Cvelferije“, kako nazivamo krajnji jugoistočni dio Slavonije pogođen nedavnim poplavama. U tu svrhu je prije roka završeno i spajanje krajnjih korisnika na brzu širokopojasnu infrastrukturu na krajnjem jugoistoku Slavonije, jer je time i deset domova zdravlja i ambulanti dobilo brzu internetsku vezu.
 
Osim Informatizacije patronažnih sestara, HZZO je već preuzeo i pustio u rad i dva druga e-zdravlje projekta, izabrana za financiranje i razvoj od strane HAKOM-a, a koji su također kategorija društveno korisnih aplikacija. Riječ je o projektima KiDNECT i Teleradiologija. Projekt KiDNECT predstavlja sustav osobnog terapeuta koji omogućava terapeutsko vježbanje s udaljenih lokacija. Instalacija je do sada obavljena u bolnicama u Puli i Krapini, Goljaku, Varaždinskoj specijalnoj školi te svim udrugama članicama Hrvatskog saveza udruga za cerebralnu i dječju paralizu, a širenje sustava se planira i u domovima za starije te u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Teleradiologija predstavlja uspješan projekt koji radiolozima omogućuje trenutno udaljeno pristupanje digitalnim radiološkim slikama nastalim u ruralnim područjima ili na otocima, video komunikaciju uz zajednički uvid u snimke za potrebe konzultacija, mehanizme slanja žurnih obavijesti putem sms-a i elektroničke pošte, izradu teleradioloških radnih lista, itd.
 
Više o HAKOM-ovom Programu potpora, koji za cilj ima stvaranje širokopojasnog eko-sustava temeljenog na infrastrukturi za brzi internet, društveno korisnim aplikacijama i potrebnoj sklopovskoj opremi, može se pronaći na poveznici: https://www.hakom.hr/default.aspx?id=50
 
 
                                                                                                   # # #
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: https://www.hakom.hr
Za postavljanje pitanja potrebna je registracija.
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.
 
 ispiši stranicu