e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM pustio u rad novu nadogradnju Interaktivnog portala s kartom prikaza korištenja brzina širokopojasnog pristupa

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE
 
Interaktivni portal HAKOM-a nadograđen je s novom tematskom cjelinom “Prikaz korištenja brzina širokopojasnog pristupa”. Svrha nadogradnje je nadopuna mapiranja širokopojasnog pristupa s podacima potrebnim prilikom pripreme projekata izgradnje širokopojasnih pristupnih mreža za financiranje sredstvima iz EU fondova te za praćenje ispunjenja ciljeva Digitalne agende na razini grada i općine ili gradske četvrti grada Zagreba. 
 
ZAGREB, 12. prosinca 2014. – Od danas je na HAKOM-ovim internetskim stranicama svim zainteresiranim građanima javno dostupan prošireni Interaktivni portal s kartom prikaza korištenja brzina širokopojasnog pristupa. Karta obuhvaća prikaz podataka o ugovorenim brzinama (2 Mbit/s i većim) nepokretnog širokopojasnog pristupa kućanstava (tzv. take-up rate), a podaci su prikazani u obliku interaktivne karte do najnižih razina lokalne samouprave. Nadogradnja Interaktivnog portala novom tematskom cjelinom “Prikaz korištenja brzina širokopojasnog pristupa” predstavlja novu funkcionalnost čija je svrha pomoć jedinicama lokalne samouprave u analizi korištenja brzina širokopojasnog pristupa na njihovom području. Na taj način može se pratiti ispunjenje ciljeva Digitalne agende na razini grada i općine u Hrvatskoj ili gradske četvrti grada Zagreba te identificirati uspješnost korištenja državne potpore i potpore iz fondova EU-a.
 
Podsjetimo, sukladno smjernicama Europske unije u Digitalnoj Agendi za Europu 2020. postavljeni su ciljevi da 2020. svim kućanstvima u Europskoj Uniji bude dostupan širokopojasni pristup s brzinama od najmanje 30 Mbit/s te da barem 50% kućanstava ima pretplatu na širokopojasni pristup s brzinama od 100 Mbit/s i više. Kako bi se ti ambiciozni ciljevi i ostvarili, za gradnju pristupnih mreža s takvim brzinama pristupa bit će neophodno koristiti državne potpore i potpore iz razvojnih fondova Europske Unije. Takve potpore su moguće samo na područjima gdje ne postoje pristupne mreže sljedeće generacije (NGA) te nije prisutan ni komercijalni interes privatnih ulagača, odnosno operatora. HAKOM je u tom smislu, a kako bi jedinicama lokalne samouprave olakšao pripremu projekata izgradnje širokopojasnih pristupnih mreža, prije godinu dana objavio prvu verziju Interaktivnog portala s prikazom područja dostupnosti širokopojasnog pristupa, koji je u međuvremenu nadograđen i unaprijeđen i s drugim tematskim cjelinama. Ovime jedinice lokalne samouprave i zainteresirani ulagači dobivaju jedinstven alat za dokazivanje opravdanosti traženja potpora, što bi trebalo ubrzati i olakšati pripremu projekata financiranih iz razvojnih fondova Europske unije.
 
Poveznica na Interaktivni portal: http://bbzone.hakom.hr/
 
                                                                                                  # # #
 
 
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: https://www.hakom.hr
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.
 
 ispiši stranicu