e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM: Nove frekvencije za Tele2 i HT

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

HAKOM je dodijelio dodatni radiofrekvencijski spektar HT-u i Tele2 pa će ta dva operatora sada moći povećati kapacitete postojećih mreža i poboljšati kakvoću usluga, a državni proračun će do 2024. biti bogatiji za 65 milijuna godišnje, odnosno ukupno 650 milijuna kuna.
 
ZAGREB, 17. prosinca 2014. – Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) dodijelila je najveći dio preostalog radiofrekvencijskog spektra u frekvencijskome području za mreže pokretnih telekomunikacija 1805-1880/1710-1785 MHz zainteresiranim operatorima - Tele2 i Hrvatskome Telekomu. Odluka je donesena nakon raspisivanja javnog poziva početkom studenoga ove godine, jer je bilo moguće udovoljiti svim zahtjevima pristiglim na poziv.
 
Tele2, koji jedini od tri operatora mreža pokretnih komunikacija nije bio zainteresiran za frekvencije „digitalne dividende“, dodijeljene prošle godine, sada se javio za blok od 2x15 MHz, a HT je tražio dodatnih 2x10 MHz. S obzirom na to da niti jedan drugi operator nije iskazao interes, a zahtjevima Tele2 i HT-a se moglo udovoljiti, HAKOM je frekvencije dodijelio brinući da oba operatora imaju ravnopravne uvjete gledajući uporabu cjelokupnih frekvencijskih resursa u pojasu iz javnog poziva. Dodjela je tehnološki neutralna, što znači da operatori imaju slobodan izbor koristiti sve postojeće tehnologije dozvoljene za pokretne komunikacije (od GSM-a do LTE-a).
 
Dodjelom ovog dodatnog radiofrekvencijskog spektra HT i Tele2 će moći povećati kapacitete svojih mreža i poboljšati kakvoću usluga krajnjim korisnicima, kao i učinkovitije planirati njihov razvoj i proširenje, a državni proračun će temeljem godišnjih naknada uprihoditi dodatnih 650 milijuna kuna do 2024.
 
 
                                                                                                 # # #
 
 
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: https://www.hakom.hr
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.
 
 ispiši stranicu