e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

Novi propisi u elektroničkim komunikacijama od Nove godine

VIJEST

1. siječnja na snagu stupaju odredbe o minimalnoj brzini pristupa internetu u okviru univerzalne usluge, novi pravilnik o financiranju HAKOM-a kojim se smanjuju neke od naknada, te pravilnik koji ce omoguciti nove programe razvoja elektronickih komunikacija.


Zagreb, 29. prosinca 2014. - Od Nove godine na snagu stupaju odredbe Pravilnika o minimalnoj brzini pristupa internetu u okviru univerzalne usluge. Najmanja brzina se time povećava sa sadašnjih 144 kbit/s na 1 Mbit/s, a postojeći korisnici univerzalne usluge, ukoliko žele povećanje brzine sa 144 kbit/s na 1 Mbit/s, trebaju zatražiti od Hrvatskog Telekoma prelazak na novi tarifni paket univerzalne usluge s većom brzinom. Cijena univerzalne usluge prethodno je odobrena u postupku pred HAKOM-om.
 
S početkom godine na snagu stupa i novi Pravilnik o plaćanju naknada za obavljanje poslova Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti. Ovim pravilnikom određene su naknade za upravljanje ograničenim dobrima od interesa Republike Hrvatske, kao što su radiofrekvencijski spektar i adresni i brojevni prostor, te naknade za poslove zaštite korisnika i regulacije tržišta elektroničkih komunikacija, poštanskih usluga i željezničkih usluga. Naknade radijskim nakladnicima su ili ukinute ili smanjene na pola, kao što su smanjene i naknade za mikrovalne veze, a smanjeni su i iznosi koji su se plaćali za radijske postaje za posebne namjene.

U 2015. na snazi će biti i Pravilnik o načinu i postupku dodjele sredstava iz Fonda za razvoj mrežnih djelatnosti. Ovim pravilnikom prvi puta se omogućuje izravno ulaganje ušteđenih sredstava HAKOM-a u razvoj mrežnih djelatnosti provedbom javnih natječaja, odnosno vraćanje prikupljenih sredstava tržištu na način da se ciljano potiče razvoj u skladu s nacionalnim prioritetima utvrđenim u strategijama, programima i provedbenim planovima Vlade RH za razvoj mrežnih djelatnosti, posebice elektroničkih komunikacija. 

                                                                                                 # # #


Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: https://www.hakom.hr
Za postavljanje pitanja potrebna je registracija.
 

O HAKOM-u:
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.
 ispiši stranicu