e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

Sastanak hrvatskih predstavnika i glavnog tajnika Međunarodne telekomunikacijske unije

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE
 
Sastanak hrvatskih predstavnika i glavnog tajnika Međunarodne telekomunikacijske unije
 
Ravnatelj HAKOM-a Dražen Lučić,  ravnatelj Uprave elektroničkih komunikacija i pošte u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Krešo Antonović i glavni tajnik ITU-a Hamadoun Touré razgovarali su o višegodišnjem problemu štetnih smetnja koje neusklađene radijske i televizijske postaje s područja Italije uzrokuju radiodifuzijskomsustavu uzduž hrvatske obale i otoka
 
ZAGREB, 22. listopada 2010. – Vrhovni sastanak Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU) – konferencija opunomoćenika (Plenipotentiary Conference – PP-10) – održao se u razdoblju između 4. i 22. listopada 2010. godine u Guadalajari u Meksiku. Na konferenciji države članice ITU-a donose ključne odluke za razvoj informacijskih i komunikacijskih tehnologija i usluga na svjetskoj razini u nadolazećim godinama. Tijekom događaja, ravnatelj HAKOM-a Dražen Lučić i ravnatelj Uprave elektroničkih komunikacija i pošte u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Krešo Antonović, sastali su se s glavnim tajnikom ITU-a Hamadounom Touréom.
 
Osnovne teme sastanka bile su uspješan prelazak na digitalno odašiljanje TV signala i pripreme za uvođenje novih tehnologija i usluga u tom frekvencijskom području, aktivnosti na razvoju dostupnosti i usluga širokopojasnog pristupa te višegodišnji problem štetnih smetnja, koje neusklađene radijske i televizijske postaje s područja Italije uzrokuju radiodifuzijskom sustavu uzduž hrvatske obale i otoka.
 
Predstavnici su glavnom tajniku ujedno predali pismo koje su potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta i predsjednik Vijeća HAKOM-a Miljenko Krvišek, a u kojem se daje pregled dosadašnjih aktivnosti nadležnih tijela Republike Hrvatske u rješavanju ovog problema te traži potpora glavnog tajnika ITU-a.
 
Touré je naglasio da je ponašanje talijanske strane neprihvatljivo i da će se osobno založiti kod nadležnih talijanskih dužnosnika i novoizabranog direktora Radiokomunikacijskog ureda ITU-a kako bi se što prije pronašlo rješenje prihvatljivo za Hrvatsku.
 
Glavnog tajnika ITU-a predstavnici su također izvijestili o nedavnom uspješnom prelasku na digitalno odašiljanje TV signala i gašenju analogne televizije u Hrvatskoj, kao i o izradi nove Strategije razvoja širokopojasnog pristupa. Touré im je čestitao na uspjehu te naglasio kako Hrvatsku vidi kao regionalnog predvodnika u ovim područjima. Ponovio je svoju predanost ostvarivanju ciljeva kao što su osiguranje dostupnosti širokopojasnog pristupa za sve građane te unaprjeđenje internetske sigurnosti (cybersecurity).
 
Međunarodna telekomunikacijska unija je specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija i usluga, utemeljena prije 145 godina s 192 zemalja članica i više od 700 sektorskih članova.
 
                                                                                                          # # #
 

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM)
Jurišićeva 13
10000 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 489 6000
Fax. + 385 (0)1 4920 227
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: https://www.hakom.hr
Za postavljanje pitanja potrebna je registracija. 
  
 ispiši stranicu