e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM smanjio naknade operatorima u idućoj godini

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE
 
HAKOM smanjio naknade operatorima u idućoj godini
Novim Pravilnikom o plaćanju naknada za obavljanje poslova Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije smanjene su naknade telekom operatorima i pružateljima poštanskih usluga.
 
ZAGREB, 16. prosinca 2010. – Usvajanjem pravilnika o plaćanju naknada za obavljanje poslova Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije, koji stupa na snagu 1. siječnja 2011. godine, HAKOM je smanjio naknade svim operatorima u elektroničkim komunikacijama te u području poštanskih usluga.
 
Racionalizacijom poslovanja HAKOM je i ove godine nastavio sa smanjivanjem naknada koje operatori izdvajaju za poslovanje HAKOM-a. Tako je naknada za obavljanje poslova, koji nisu vezani uz adresni prostor ili upravljanje radiofrekvencijskim spektrom, smanjena za 3,4 posto. HAKOM i na ovaj način želi doprinijeti složenoj gospodarskoj situaciji i smanjiti troškove svih sudionika na tržištima elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga.
 
Posebnu pozornost HAKOM je posvetio operatorima usluga u mrežama pokretnih elektroničkih komunikacija i naknadama koje plaćaju za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom. U tom su segmentu naknade smanjene za 17,3 posto.
 
Smanjenje spomenutih naknada će, između ostalog, utjecati na smanjenje prihoda HAKOM-a za oko 20 posto u odnosu na 2010. godinu. Taj će se manjak nadoknaditi racionalizacijom i učinkovitijim poslovanjem.
 
Novi pravilnik također donosi i pojednostavljenje izračuna naknada za dodjelu i uporabu radiofrekvencijskog spektra, a koji će pravičnije raspodijeliti troškove korisnika koji se njime služe.
 
Dokument se u obliku PDF datoteke može preuzeti ovdje: 

Pravilnik o plaćanju naknada za obavljanje poslova Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije.pdf  
                                                                                                           
                                                                                                         # # #
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM)
Jurišićeva 13
10000 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 489 6000
Fax. + 385 (0)1 4920 227
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: https://www.hakom.hr
Za postavljanje pitanja potrebna je registracija.
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištu elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga. Agencija štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora raznolikih komunikacijskih i poštanskih usluga po prihvatljivim cijenama, definira održive konkurentne uvjete operatorima i davateljima usluga uz pravedne uvjete za povrat investicija te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kvaliteti života u RH upotrebom modernih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga, podržavanje rasta investicija i inovacija u tržište elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga, osiguravanje učinkovitog korištenja ograničenih resursa, ubrzanje rasta širokopojasnih proizvoda i usluga, osiguravanje pristupačne ponude komunikacijskih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, definiranje i implementiranje učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih kompetencija reguliranja tržišta. 
 
 ispiši stranicu