e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

Objavljena aplikacija ˝Kalkulator privatnosti˝ kao dodatna mjera zaštite privatnosti korisnika na internetu

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE
 
Aplikacija „Kalkulator privatnosti“ nastala je zahvaljujući suradnji HAKOM-a i Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER-a) Sveučilišta u Zagrebu, u okviru istraživačkog programa „Pogled u budućnost 2020“. Osnovna namjena aplikacije je informiranje krajnjih korisnika usluge pristupa internetu o mogućim opasnostima koje može prouzročiti davanje osobnih podataka.
 
ZAGREB, 19. listopada 2015. – Na internetskoj stranici Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) objavljena je aplikacija „Kalkulator privatnosti“ koja je nastala zahvaljujući suradnji HAKOM-a i Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER-a) Sveučilišta u Zagrebu, u okviru istraživačkog programa „Pogled u budućnost 2020“.
 
˝Kalkulator privatnosti˝ je aplikacija čija je osnovna namjena informiranje krajnjih korisnika usluge pristupa internetu o mogućim opasnostima koje može prouzročiti davanje osobnih podataka na internetu. Mnoge usluge dostupne putem interneta od korisnika zahtijevaju registraciju tijekom koje korisnik mora predati svoje osobne podatke. Takav način registracije je očekivan i uobičajen te ne bi trebao predstavljati prijetnju korisnicima. Međutim, do prevara može doći, ako zlonamjerni pojedinci nekim načinom saznaju osobne podatke korisnika. Najčešći slučaj zlouporabe na internetu je kada netko neovlašteno dobije pristup usluzi na kojoj je korisnik pohranio osobne podatke i na taj način očita podatke te ih koristi za nedozvoljene radnje. 
 
˝Kalkulator privatnosti˝ radi na načelu da, nakon što korisnik odabere neki od ponuđenih parametara, procjenjuje stupanj rizika (mali, srednji ili veliki rizik) pri korištenju određenih usluga na internetu. Istovremeno stupanj opasnosti prikazuje se na ljestvici, a ovisno o razini ljestvice mijenja se vrijednost i boja od zelene prema crvenoj. Dobivena vrijednost povezuje se sa scenarijem iz stvarnog života koji je prikazan u vidu stripa.
 
Cilj aplikacije je izobrazba i podizanje svijesti korisnika o mogućim opasnostima ugrožavanja privatnosti korisnika, ukoliko podaci koji se ostavljaju na internetu postanu dostupni zlonamjernim osobama.
 
Aplikacija ˝Kalkulator privatnosti˝ dostupna je putem poveznice http://privatnost.hakom.hr/index.php
  
                                                                                              # # #
  
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: https://www.hakom.hr
  
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.
 
 ispiši stranicu