e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM na 22. Svjetskom kongresu o pokretnim telekomunikacijama – Mobile World Congress (MWC) 2017

VIJEST

HAKOM sudjeluje na 22. Svjetskom kongresu o pokretnim telekomunikacijama – Mobile World Congress (MWC) 2017, koji se od 26. veljače do 2. ožujka održava u Barceloni.

 
ZAGREB, 27. veljače 2017. - Na poziv Udruženja GSM (GSM Association - GSMA), organizatora Svjetskog kongresa o pokretnim telekomunikacijama (Mobile World Congress - MWC 2017), koji se od 26. do 2. ožujka održava u Barceloni, predsjednik Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a), dr. sc. Dražen Lučić, ravnatelj HAKOM-a mr. sc. Mario Weber i viši stručnjak za IS/IT, Damir Sušanj, dipl. ing., sudjeluju na ovogodišnjem kongresu, gdje će održati bilateralne sastanke s predstavnicima regulatora, operatora i industrije. Osim toga, predsjednik Vijeća, dr. sc. Dražen Lučić, će na poziv organizatora sudjelovati u Ministarskom VIP programu tvrtke Ericsson te će kao član upravljačkog odbora europskog regulatornog tijela za elektroničke komunikacije, BEREC-a, sudjelovati na okruglom stolu BEREC-a i udruženja GSMA.

Jedna od središnjih tema ovogodišnjeg kongresa glasi: „Hoće li akvizicije i spajanja među operatorima donijeti dobro ili loše tržištu i krajnjim korisnicima?“. Naime, sve veći zahtjevi korisnika i potreba za ulaganjima u mreže, uz sve snažniju konkurenciju od strane OTT (Over The Top) pružatelja raznih internetskih usluga, dovode operatore u situaciju da sve intenzivnije počinju razmišljati o preuzimanjima ili spajanjima kako bi ojačali ili spasili svoju poziciju na tržištu.

Osim teme oko preuzimanja i spajanja operatora, u središtu ovogodišnjeg programa bile su i teme vezane uz regulaciju interneta stvari (Internet of Things - IoT), a posebice se ove godine ističe sigurnost interneta stvari i transformacija tradicionalnih telekom operatora i njihove uloge u globalnoj IoT ponudi te dodjela radiofrekvencijskog spektra za različitu uporabu. Internet stvari predstavlja veliki napredak za građane, potrošače, poslovne korisnike, ali i vlade. IoT nudi brojne mogućnosti poput smanjenja troškova zdravstva, emisije ugljičnog dioksida, povećanja pristupa obrazovanju, unaprjeđenja sigurnosti prijevoza putnika i roba, i mnoge druge mjere koje povećavaju učinkovitost u najrazličitijim sferama društva. Procjenjuje se da je krajem 2014. bilo 250 milijuna M2M (Machine-to-Machine) veza s godišnjom stopom rasta od 40%. Zadnjih godina potražnja za sadržajem na internetu se drastično promijenila što povlači važno pitanje kako ispravno replanirati i dodijeliti radiofrekvencijski spektar budući da su se i korisničke potrebe promijenile.
 
Više informacija o samoj konferenciji može se pronaći na poveznici https://www.mobileworldcongress.com/
 
 
20170227_1.JPG
20170227_2.JPG


                                                                                             # # #  
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.
 ispiši stranicu