e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM: Na tržištu elektroničkih komunikacija veća ulaganja i prihodi u odnosu na prethodnu godinu

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

Na tržištu elektroničkih komunikacija u Republici Hrvatskoj operatori su u 2016. uložili više nego u 2015. Rasli su i prihodi i to u svim segmentima s naglaskom na širokopojasni pristup internetu. 

 
ZAGREB, 2. ožujka 2017. – Na tržištu elektroničkih komunikacija u Republici Hrvatskoj operatori su u 2016. uložili više nego u 2015. Rast ulaganja operatora rezultirao je rastom broja priključaka s brzinama pristupa od 30 Mbit/s i više. Krajem 2016. njihov udio se povećao na oko 12% ukupnog broja širokopojasnih priključaka, dok je godinu prije iznosio oko 6%. Rast broja takvih priključaka i povećano ulaganje operatora prati regulatorne mjere koje su donesene u proteklom razdoblju, a dodatni poticaj bit će korištenje EU fondova za gradnju novih mreža u ruralnim područjima u kojima ne postoji dovoljan komercijalni interes za njihovu gradnju.

U pokretnim mrežama operatori su također zadržali visoku razinu ulaganja. Gradnja novih baznih stanica za 4G mreže i modernizacija opreme korisnicima će omogućiti pristup internetu s većim brzinama i boljom kvalitetom. Broj korisnika u pokretnoj mreži je ostao na prošlogodišnjoj razini, ali se navike korisnika sve više mijenjaju.
 
Pokazatelji tržišta elektroničkih komunikacija mogu se pronaći na internetskim stranicama HAKOM-a na poveznici: http://www.hakom.hr/default.aspx?id=60.

                                                                                              # # #  
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.
 
 
 ispiši stranicu