e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM na sastanku radne skupine o prekograničnom usklađivanju frekvencija

VIJEST

Radna skupina djeluje pod okriljem Skupine za politiku upravljanja radiofrekvencijskim spektrom, a na sastanku, koji se održava u Parizu, analizira se situacija nakon gašenja talijanskih odašiljača koji su ometali prijam TV programa te se razgovara o daljnjim aktivnostima kako bi se što prije uklonile talijanske smetnje i na FM radiju.
 
ZAGREB, 9. svibnja 2017. – U  Parizu (Maisons-Alfort) se pod okriljem Skupine za politiku upravljanja radiofrekvencijskim spektrom (Radio Spectrum Policy Group - RSPG) pri Europskoj komisiji (EK), ovog utorka, 9. svibnja, održava sastanak radne skupine o prekograničnom usklađivanju frekvencija („Good Office“). Na sastanku o prekograničnom usklađivanju frekvencija analizira se situacija nakon što je Talijanska Republika od studenog 2016., zaključno sa siječnjem 2017., provodila gašenje talijanskih TV odašiljača koji ometaju prijam TV programa u susjednim zemljama. Također, razgovara se i o daljnjim aktivnostima kako bi se što prije uklonile talijanske smetnje i na FM radiju. Tijekom sastanka razmotrit će se odredbe odluke Europske unije o budućoj uporabi frekvencijskog pojasa 470-790 MHz u EU. S tim u vezi prezentirat će se napredak aktivnosti na usklađivanju frekvencija između zemalja članica te sa susjednim zemljama vezano uz pripreme za prenamjenu radiofrekvencijskog pojasa 694 - 790 MHz  i uvođenje mreža pokretnih komunikacija. 

Radna skupina će i dalje nastaviti aktivno raditi na uklanjanju smetnji te sudjelovati u postupku prenamjene frekvencijskog pojasa 700 MHz kojim će se osigurati dodatne frekvencije za razvoj širokopojasnog pristupa putem mreža pokretnih komunikacija. Hrvatsku regulatornu agenciju za mrežne djelatnosti (HAKOM) na sastanku predstavlja rukovoditelj Odjela kontrole radiofrekvencijskog spektra Danijel Vidaković, dipl. ing. el.

                                                                                             # # # 
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.
 
 ispiši stranicu