e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM: Željeznicom prevezeno znatno više robe

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE
 
Ukupna količina prevezene robe željeznicom veća je za 36 posto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine.

ZAGREB, 29. svibnja 2017. – Podatci za prvo tromjesečje 2017. pokazuju nastavak pojačane poslovne aktivnosti svih teretnih željezničkih prijevoznika, što je vidljivo kroz povećanje količine prevezene robe za 36 posto i povećanje ostvarenih tonskih kilometara za 33 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uz veći prijevoz robe više se koristila i željeznička infrastruktura, a povećanje je 3 posto „vlak kilometara“ u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Povećano je i korištenje gotovo svih željezničkih usluga.

Prvo tromjesečje 2017. obilježila je poslovna aktivnost pet novih teretnih prijevoznika na hrvatskim željezničkim prugama te povećanje prijevoza povijesnog teretnog željezničkog prijevoznika. Nakon pune godine dana aktivne poslovne aktivnosti svi novi teretni prijevoznici bilježe stalan rast udjela na hrvatskom tržištu pa je tako je i u prvom tromjesečju 2017. nastavljeno povećanje njihovog udjela u količini prevezene robe i ostvarenim tonskim kilometrima. Udio novih prijevoznika na teretnom željezničkom tržištu u prvom tromjesečju 2017., mjeren količinom prevezene robe, iznosi 22 posto, dok u ostvarenim tonskim kilometrima iznosi 18 posto.

U putničkom željezničkom prijevozu nastavio je padati broj prevezenih putnika tijekom prvog tromjesečja i to za 11 posto u odnosu na isto tromjesečje prošle godine, a broj ostvarenih putničkih kilometara za promatrano razdoblje niži je za 20 posto.

Pokazatelji tržišta željezničkih usluga dostupni su putem poveznice http://www.hakom.hr/default.aspx?id=60.

                                                                                             # # #
  
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.
 ispiši stranicu