e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM na sastanku Skupine za politiku upravljanja radiofrekvencijskim spektrom (RSPG)

VIJEST

Na sastanku se raspravljalo o 5 G tehnologijama, pitanjima rješavanja štetnih smetnji, pripremi druge digitalne dividende, komunikacijskim tehnologijama za pripremu programskih sadržaja i specijalnih događanja te aktivnostima za pripremu ITU-ove svjetske konferencije 2019. 

 
ZAGREB, 6. lipnja 2017. – U Briselu je održan sastanak Skupine za politiku upravljanja radiofrekvencijskim spektrom (Radio Spectrum Policy Group – RSPG), koja djeluje pri Europskoj komisiji i savjetuje o strateškim pitanjima u vezi s upravljanjem radiofrekvencijskim spektrom u zemljama članicama. Na sastanku se raspravljalo o rezultatima rada projektnih timova RSPG-a, planovima uvođenja 5G tehnologije u mrežama pokretnih komunikacija s posebnim naglaskom na ciljane promjene u vertikalnim industrijama, frekvencijske pojaseve i načine licenciranja. Nadalje, nastavljene su pripreme za svjetsku ITU radiokomunikacijsku konferenciju 2019., pripremljen je nacrt mišljenja o komunikacijskim tehnologijama za pripremu programskih sadržaja i specijalnih događanja. Održana je i rasprava o zaključcima o prekograničnom usklađivanju frekvencija radne skupine koja se bavi pitanjima štetnih smetnji (problem talijanskih smetnji u TV i FM pojasu) te pripremama za primjenu digitalne dividende za širokopojasne mreže pokretnih komunikacija i postupcima usklađivanja frekvencija za re-planiranje digitalne televizije kao preduvjeta 5G-a.

Na sastanku je sudjelovao dr. sc. Željko Tabaković, pomoćnik ravnatelja Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a). 

                                                                                             # # #
  
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.
 ispiši stranicu