e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM: Rastu prihodi od obavljanja poštanskih usluga

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

U drugom tromjesečju 2017. prihodi od obavljanja poštanskih usluga veći su za tri posto nego u prethodnom tromjesečju, dok su na godišnjoj razini veći za šest posto.  

ZAGREB, 4. rujna 2017. – Na tržištu poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj nastavljena su pozitivnia kretanja i u drugom tromjesečju 2017. Obavljanjem poštanskih usluga ostvareno je preko 392 milijuna kuna prihoda, što je preko 3 posto više nego u prethodnom tromjesečju i približno 6 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine. Porast prihoda potaknut je rastom broja prenesenih paketa čija se brojka u drugom tromjesečju 2017. popela na 4,6 milijuna, što je za 6 posto više nego u prethodnom tromjesečju te predstavlja najveći broj paketa ostvaren u jednom tromjesečju ikada na tržištu poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj. Na ukupne rezultate svakako je utjecao i veći broj usluga s dodanom vrijednosti kojih je bilo 4 posto više nego u prethodnom tromjesečju. Među uslugama s dodanom vrijednosti se pojavljuju i usluge vezane uz e-trgovinu što pokazuje određeni rast i ovog segmenta tržišta. Navedeni pokazatelji, kao i gospodarska kretanja u državi, daju optimizam za nastavak rasta, posebno u segmentu usluga povezanih s e-trgovinom i potencijal koji ima.
 
Poštanske usluge u Republici Hrvatskoj je pružalo 22 davatelja, od kojih je HP-Hrvatska pošta d.d. vodeći davatelj s udjelom od oko 82, koji se nije mijenjao. Od ukupnog broja poštanskih usluga najveći dio se ostvaruje u unutarnjem promet dok se u međunarodnom prometu ostvaruje nešto više od 7 posto usluga.        
 
 
Podaci o tržištu poštanskih usluga u drugom tromjesečju dostupni su na internetskoj stranici Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) putem poveznice https://www.hakom.hr/default.aspx?id=60 

                                                                                             # # # 
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.

 
 ispiši stranicu