e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM na sastanku europske radne grupe SRD/MG

VIJEST

Najvažnije teme sastanka odnose se na izmjene dodataka preporuke ERC/REC 70-03 vezano za primjene medicinskih uređaja, induktivne primjene, primjene u prijevozu i prometu, primjene širokopojasnog prijenosa podataka, podatkovne mreže i nespecifične primjene. SRD/MG će raspravljati o mogućnostima uvođenja i regulatornom okviru za širokopojasne primjene u 60 GHz pojasu, LPWAN mrežama u UHF pojasu, ultraširokopojasnim primjenama, bežičnom prijenosu energije, pametnim sustavima prijevoza i urbanoj željeznici kao i reviziji povezanih ECC odluka.
 
ZAGREB, 8. rujna 2017. - U Bielu se održava 71. sastanak radne grupe SRD/MG (Short Range Devices/Maintenance Group). SRD/MG je zadužen za tehničko usklađivanje spektra za uporabu uređaja malog dometa-uređaja koji imaju sve značajniju ulogu u našem svakodnevnom životu (RFID, razne primjene u automobilima, automatiziranje kuća, pametna brojila i mreže, M2M i Internet stvari). Radna grupa, na temelju istraživanja koja se provode, procjenjuje zahtjeve i mogućnosti za budućom uporabom radiofrekvencijskog spektra, raspravlja o rješenjima poboljšanja u regulaciji radi poticanja inovacija ili poboljšanja učinkovitosti u frekvencijskim pojasevima koje upotrebljavaju uređaji malog dometa.  
 
Najvažnije teme sastanka odnose se na izradu prijedloga snažnijeg tehničkog usklađenja spektra 870 – 876 MHz i 915 – 921 MHz za uporabu uređaja malog dometa u Europi, razmatranje zahtjeva za sustav urbane željeznice, primjena u automobilima, medicinskih primjena itd. Na sastanku će se uz raspravu istražuju mogućnosti usklađivanja u 870-876 i 915-921 MHz pojasevima, uporaba pojasa 1900-1920 MHz, sustavi povezani sa primjenama u promet i prijevozu, 5GHz RLAN uređaji u vozilima te se raspravlja o izmjenama dodataka preporuke ERC/REC 70-03 vezano za primjene medicinskih uređaja, induktivne primjene, primjene u prijevozu i prometu, primjene širokopojasnog prijenosa podataka, podatkovne mreže i nespecifične primjene. Na sastanku se također raspravlja o mogućnostima uvođenja i regulatornom okviru za širokopojasne primjene u 60 GHz pojasu, LPWAN mrežama u UHF pojasu, ultraširokopojasnim primjenama, bežičnom prijenosu energije, pametnim sustavima prijevoza i urbanoj željeznici kao i reviziji povezanih ECC odluka.  
                                                 
U radu radne grupe sudjeluje 48 sudionika uključujući predstavnike 22 administracije, predstavnici zainteresiranih industrija i njihovih udruženja, predstavnik ETSI-a, ECO-a i Komisije. Hrvatsku regulatornu agenciju za mrežne djelatnosti (HAKOM) predstavlja viši stručnjak za RiTT opremu Tomislav Bartolec, dipl. ing.

                                                                                             # # #

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.
 ispiši stranicu