e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM na sastanku COCOM-ove radne skupine NBP/5G

VIJEST

Sastanak radne skupine za razmjenu iskustava vezanih uz nacionalne planove za širokopojasni pristup internetu i razvoj 5G mreža održan je u četvrtak u Briselu.


ZAGREB, 22. rujna 2017. - U organizaciji Odbora za komunikacije (COCOM - Communications Committee), u četvrtak, 21. rujna, u Briselu je održan prvi sastanak radne skupine za razmjenu iskustava vezanih uz nacionalne planove za širokopojasni pristup internetu i razvoj 5G mreža (Working Group on Exchange of Best Practice regarding National Broadband Plans to reflect the new gigabit objectives and national 5G "path-to-deployment"; skraćeno: COCOM WG NBP/5G). Radna skupina je osnovana kako bi države članice Europske unije razmijenile informacije i planove za unaprjeđenje nacionalnih strategija za širokopojasni pristup s naglaskom na uvođenje 5G tehnologija.

Na sastanku su razmatrane 4 teme: razmjena iskustava vezanih uz nacionalne planove za širokopojasni pristup internetu, olakšavanje gušćeg postavljanja baznih postaja, mogućnosti vezane uz unaprjeđivanje elektroničkih komunikacija posebnih državnih službi i mogućnosti za poticanje ulaganja u mrežnu infrastrukturu. Na sastanku su sudjelovali predstavnici regulatornih tijela i ministarstava nadležnih za elektroničke komunikacije država članica EU, a Hrvatsku regulatornu agenciju za mrežne djelatnosti (HAKOM) predstavljala je Julijana Jančula Bauer, dipl .ing. el., viši stručnjak za javne mreže.

                                                                                             # # #

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.
 ispiši stranicu