e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM na sastanku radne skupine RMMS u Briselu

VIJEST

Sastanak radne skupine Europske komisije na temu prikupljanja podataka o željezničkom tržištu, na kojem je sudjelovao i HAKOM, održan je u Briselu.

 
ZAGREB, 6. listopada 2017. – U Briselu je u četvrtak, 5. listopada 2017., održan sastanak radne skupine RMMS (Rail Market Monitoring Scheme), koja djeluje pri Europskoj komisiji. Radna skupina zadužena je za prikupljanje podataka o željezničkom tržištu. Na sastanku je u ime Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) sudjelovala mr. sc. Nataša Oliva Prgeša, viši stručnjak za analizu tržišta.
 
Predstavnici Europske komisije prezentirali su rezultate o tržištu za 2015. godinu, po prvi puta prikupljene kroz TRAMOS bazu. Nadalje, prezentirani su daljnji koraci u razvoju TRAMOS baze te su ponuđene praktične informacije i rokovi za prikupljanje podataka za 2016. godinu. U popodnevnom dijelu sastanka razgovaralo se o potrebi revizije Uredbe EU 2015/1100 EU o obvezama izvješćivanja država članica u okviru nadzora željezničkog tržišta. Nadalje, predstavnici regulatornog tijela Velike Britanije (Office for Rail and Road - ORR) su prezentirali rad baze s podacima o kartama i prihodima od istih (LENNON ticketing and revenue database). Eurostat, DG MOVE i europska agencija za željeznice (ERA) su prezentirali analizu podataka o statistici željezničke infrastrukture. Na kraju sastanka UIRR (Union for Road-Rail Combined Transport) je prezentirao 'Funkcioniranje tržišta vuče', s raspravom o potrebama proširivanja RMMS izvješća na način da se dodatno prikupljaju i podaci o lokomotivama i vozačima, te su prezentirane najnovije informacije o razvoju i stanju na željezničkom tržištu u državama članicama.

                                                                                            # # #

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr 
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.


 ispiši stranicu