e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM na trećoj ovogodišnjoj Plenarnoj sjednici BEREC-a

VIJEST 

Na sjednici, koja je održana u Bukureštu, glavne teme bile su vezane uz dogovor oko daljnjih koraka za važne dokumente poput srednjoročne strategije BEREC-a za razdoblje 2018. – 2020., godišnjem programu rada BEREC-a za 2018., dokumentu koji služi kao pomoć u boljoj implementaciji BEREC-ovih smjernica o mrežnoj neutralnosti te daljnja rasprava o reviziji regulatornog okvira za elektroničke komunikacije

ZAGREB, 6. listopada 2017. – U Bukureštu, Rumunjska, održana je treća ovogodišnja Plenarna sjednica europskog regulatornog tijela za elektroničke komunikacije BEREC-a (Body of European Regulators for Electronic Communications), na kojoj su glavne teme bile vezane uz dogovor oko daljnjih koraka za važne dokumente poput srednjoročne strategije BEREC-a za razdoblje 2018. – 2020., godišnjem programu rada BEREC-a za 2018., dokumentu koji služi kao pomoć u boljoj implementaciji BEREC-ovih smjernica o mrežnoj neutralnosti donesenih prošle godine te daljnja rasprava o reviziji regulatornog okvira za elektroničke komunikacije.  

S obzirom da postojeća srednjoročna strategija BEREC-a vrijedi do 31. prosinca 2017., pripremljena je njezina dopuna za novo razdoblje 2018. - 2020. Nakon što su za navedenu Strategiju održane dvije javne rasprave, na ovoj sjednici BEREC-a usvojeno je da se Strategija objavi. Godišnji program rada BEREC-a, koji je u potpunosti usklađen sa srednjoročnom strategijom BEREC-a za razdoblje 2018. – 2020., usvojen je za javnu raspravu. Navedeni dokument, kao uostalom i srednjoročna strategija BEREC-a, u najvećoj mogućoj mjeri uzima u obzir sve glavne izazove koji nas očekuju na tržištu elektroničkih komunikacija. Usvajanje godišnjeg programa rada za 2018. očekuje se na završnoj Plenarnoj sjednici BEREC-a koja će se održati početkom prosinca.

BEREC je krajem kolovoza prošle godine donio Smjernice koje regulatornim tijelima u EU pomažu u obavljanju nadzora i kontrole provedbe Uredbe o mrežnoj neutralnosti, čija je svrha omogućiti svim korisnicima nediskriminirajući i transparentan pristup otvorenom internetu. Na ovoj Plenarnoj sjednici BEREC-a izglasano je da se objavi dokument (metodologija) koji zapravo služi kao pomoć u boljoj implementaciji BEREC-ovih smjernica o mrežnoj neutralnosti. Također, važnu temu ove Plenarne sjednice, kako uostalom i prve dvije Plenarne sjednice ove godine koje su održane u Parizu i Cascaisu, činila je daljnja rasprava o detaljnoj analizi koju BEREC provodi po svakom pojedinom području koje je obuhvaćeno revizijom regulatornog okvira.

Dan prije Plenarne sjednice BEREC-a održana je, u organizaciji ANCOM-a (National Authority for Management and Regulation in Communications of Romania), rumunjskog regulatornog tijela, a povodom 15 godina od početka njihovog rada radionica na temu Regulacija 360° na kojoj se zapravo htjelo prikazati kako se u 15 godina došlo od riječi/slova do prijenosa velike količine podataka koja se mjere u terabajtima (From Word to Terabyte in 15 Years). Radionica je bila podijeljena u dva dijela. Prvi dio, u kojem se govorilo o ogromnim promjenama kojima smo svjedočili u zadnjih 15 godina, pokušao je dati odgovore na pitanja koliko se regulacija promijenila u tom razdoblju, na koji način zapravo regulatori odgovaraju na snažne tržišne izazove i brze promjene te što možemo očekivati u idućih 15 godina. Drugi dio prikazao je sve te promjene, izazove i buduća očekivanja iz perspektive rumunjskog tržišta za elektroničke komunikacije.

U ime Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) na Plenarnoj sjednici BEREC-a sudjelovali su zamjenik predsjednika Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a), Domagoj Jurjević, dipl. oec., i pomoćnik ravnatelja HAKOM-a Marko Čavlović, dipl. oec.
 
Više informacija može se pronaći putem poveznice http://berec.europa.eu/eng/events/berec_events_2017/145-32nd-berec-plenary-meetings-in-bucharest-romania.
 
BEREC-1-20171006.jpg
BEREC-20171006.jpg


                                                                                             # # #

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr 
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.
 ispiši stranicu